"Seyahat Sağlığı El Kitabı"nın 2'nci Baskısı Dağıtılıyor

"Seyahat Sağlığı El Kitabı"nın 2'nci Baskısı Dağıtılıyor

Yurt dışına seyahat edecek vatandaşların olası sağlık risklerine karşı bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan kitabın yeni baskısının dağıtımına başlandı- Kitap, Seyahat Sağlığı Merkezleri'nden temin edilebilecek- Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müd

ANKARA (AA) - Yurt dışına seyahat edecek vatandaşların olası sağlık risklerine karşı bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan "Seyahat Sağlığı El Kitabı"nın 2'nci baskısının dağıtımına başlandı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, halk sağlığının korunması kapsamında seyahat sağlığına ilişkin bilgilendirmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Seyahat edecek vatandaşların gidecekleri ülkenin özellikleri ve sağlık açısından olası riskleri hakkında bilgilendirilmesi amacıyla 2014'te "Seyahat Sağlığı El Kitabı"nın hazırlandığını ve kitaptan 10 bin adet dağıtıldığını ifade eden Hatipoğlu, söz konusu kitap çalışmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu vurguladı.

Hüsem Hatipoğlu, kitabın 2'nci baskısının yapıldığını ve 6 bin adetin dağıtımına başlandığını aktararak, "Bu kitaplar vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtılıyor. Yeni baskı için güncellemeler yapıldı. Kitaba, son zamanlarda görülen Zika ve Mers–CoV hakkında da bilgiler eklendi. Bu çalışmayla tamamen halk sağlığının korunması amaçlandı. Kitap, seyahat aşılarının yanı sıra enfeksiyonlara karşı güncel bilgiler de içeriyor. Bazı ülkelerde ciddi bir şekilde yaşanan sarıhumma, tifo, sıtma, kolera gibi enfeksiyonların yanı sıra Ebola, Mers–CoV ve Zika enfeksiyonlarına karşı sağlık bilinci oluşturuyor. Kitabı, Seyahat Sağlığı Merkezleri'nden temin edebilirler" açıklamasında bulundu.

- Yurt dışına çıkanların oranı arttı

Açıklamada, Türkiye'de seyahat eden sayısının her geçen gün arttığına da dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde seyahat etme hızı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 oranında arttı. 2015 yılında 1 milyar kişi uluslararası seyahat yaptı. Türkiye'de ise 2015 yılında 9 milyon 250 bin vatandaş yurt dışına çıktı. 2014'te yurt dışına çıkanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarken, 2015'te 2014'e göre artış yüzde 10,7 oldu.

Bu seyahatlerde yükseklik farklılığı, jetlag, coğrafi ve doğal şartlar gibi faktörler birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu sağlık sorunlarına maruz kalmamak için seyahat öncesi sağlık danışmanlığı almak gerekiyor. Mümkünse seyahatten 4-8 hafta önce Seyahat Sağlığı Merkezleri'ne başvurulmalı.

Seyahate günler kalmış olsa bile başvuru yapılması gerekiyor. Bu merkezlerde sağlık muayenesi, seyahat aşıları, sıtmaya karşı koruyucu ilaçlar ve yolculukta karşılaşabileceği diğer sağlık sorunları ile ilgili sağlık tavsiyeleri öneriliyor. Seyahat öncesi gerekli aşılar uygulanıyor, sıtmadan koruyucu ilaçlar veriliyor. Bu koruyucu tedbirler, olumsuz sağlık sonuçlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltıyor. Uluslararası yolculuklarla ilgili riskler; yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve yolculuğun güzergahı, amacı, süresi gibi özelliklere göre değişiyor."

- Seyahat Sağlığı Danışma Hattı 7/24 hizmet veriyor

Hüsem Hatipoğlu, yurt dışına seyahat edecek vatandaşların "444 77 34" numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'nı arayarak, ülkeler hakkında bilgi alabileceklerini de belirtti.

Söz konusu hattın 7 gün 24 saat aranabileceğine işaret eden Hatipoğlu, bunun yanı sıra "www.seyahatsagligi.gov.tr" internet sitesinden de gidilecek ülkelerdeki sağlık riskleri ve salgınlarla ilgili güncel bilgilere ulaşılabileceğini ve hazırlanan kitabın görüntülenebileceğini ifade etti.