E-Bilet tam isabet

E-Bilet tam isabet

Anayasa Mahkemesi devamına karar verdiği elektronik bilet uygulamasıyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

E-bilet sisteminin, kamu düzeninin sağlanması ve sporda şiddetin önlenmesi amacı taşıdığına vurgu yapılırken, mali denetimin kolaylaşacağı da aktarıldı

E-bilet uygulamasının devamına karar veren Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.
Resmi gazetede yayınlanan gerekçede, “Kanun koyucunun, kamu düzeni ve güvenliği açısından büyük önem arz eden sporda şiddetin önlenmesi için tedbir alabileceği, itiraz konusu kuralların, kamu düzenini korumak, toplumun refah, huzur ve mutluluğunu etkileyen sporda şiddetin önlenmesini sağlamak, kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak” amacı taşıdığına vurgu yapıldı.
Anayasa Mahkemesi’nin, e-bilet ile ilgili kararının gerekçesinde, elektronik kart ve bilet satışı ile denetimlerin, uygulamanın düzenli ve kurallara uygun olmasını, her alanda yeknesaklığın sağlanabilmesini temin edeceği, ayrıca güvenliğin yanında vergisel olarak mali denetimin de daha kolay yapılabileceği belirtilerek, uygulama ile sporda şiddetin önlenmesine katkı sağlanabileceği kaydedildi.

Bilindiği gibi Yüksek Mahkeme, “Passolig” olarak bilinen e-bilet uygulamasına olanak tanıyan hükümlerinin iptal istemini reddetmiş, kanunun, “Federasyonların, elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasındaki yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebileceğine ilişkin hükmünün ise iptaline karar vermişti.

Rızası alınmalı
Elektronik kart bilgilerinin, kulüpler adına reklam ve pazarlaması yetkisinin federasyonlara verilmesini öngören hükmün iptaline ilişkin gerekçe de açıklandı. Kişisel veri niteliğindeki kart bilgilerinin, kişilerin rızası alınmaksızın federasyonca reklam ve pazarlama amacıyla üçüncü kişilere verilmesi sonucuna yol açan kuralın, özel hayat ve kişisel verilerin korunması haklarına bir sınırlama getirdiğine dikkat çekildi.
 
TFF’den özel bilgilendirme
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayınlanmasından sonra bir açıklama yaptı. Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda e-bilet uygulamasına devam edileceği belirtilerek şu bilgilere yer verildi.
 
 Anayasa Mahkemesi e-bilet uygulamasını doğru bulmuştur.
 
 Anayasa Mahkemesi e-bilet uygulaması verilerinin-veri tabanının, Federasyon merkezinde ve kulüpler nezdinde tutulmasını doğru bulmuştur.
 
 Anayasa Mahkemesi, Federasyon’un tutacağı veri tabanına, İçişleri Bakanlığı’nın ve Maliye Bakanlığı’nın erişmesini doğru bulmuştur.
 
 Anayasa Mahkemesi, E-biletin basımının, satışının, dağıtımının, sistem üzerinden Federasyon ve kulüplere ait olduğunu kabul etmiştir.
 
 Anayasa Mahkemesi, yukarıda belirtilen bütün işlemlerin özel hukuka ait olduğunu ve bu sebeple, Federasyonun özel hukuk hükümlerine göre hareket etmesini kabul etmiştir.
 
 Anayasa Mahkemesi, ayrıca ve özellikle, Federasyonumuzun, sahip olduğu yetkilerinin devrini de uygun bulmuştur. Şöyle ki, TFF’nin, bilet organizasyon ve seyircilerin müsabaka alanlarına giriş ve çıkışına ilişkin kontrolü ve denetimini yapmak ve bu amaçla merkezi kontrol sistemi oluşturulması yetkisini, TFF’nin, elektronik kart oluşturmak amacıyla alınan kişisel bilgilerin merkezi veri tabanında tutulması yetkisini, TFF’nin, Elektronik kart ve elektronik kart kapsamında satışı gerçekleştirebilecek biletlerin basım, satış ve dağıtımına ilişkin sistem üzerinden merkezi satışlar gerçekleştirilmesi yetkisini, sonuç olarak, TFF’nin bu Kanunla almış bulunduğu yetkilerini, üçüncü kişilere devredebileceğini, Federasyonun devir yetkisi olduğunu kabul etmiştir.
 
 Anayasa Mahkemesi, Kanun’un 5. maddesinin (11) numaralı fıkrasının (c) bendinin ilk cümlesi ile aynı fıkranın (a) bendinin 2. cümlesi yönünden son cümlesini iptal etmiştir. Federasyonumuz tarafından Anayasa Mahkemesi’nin tanımladığı ölçüler dışında şu ana kadar kart bilgilerinin pazarlanması yönünde bir faaliyette bulunulmamıştır.
Dolayısıyla, sistem Anayasa Mahkemesi kararı da dikkate alınarak tüm mevzuata uygun olarak yürütülmektedir.