Ankara'dan 2. sürpriz Ermeni adımı

Ankara'dan 2. sürpriz Ermeni adımı

Ankara'nın 1915 Tehcir sürecini yaşayan Ermenilerin, yurdışında bulunan çocuk ya da torunlarına vatandaşlık vereceği iddia edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı 1915 açıklamasının, daha kapsamlı bir açılımın habercisi olduğu ortaya çıktı. Buna göre; Ankara, 1915 Tehcir sürecini yaşayan Ermeni etnik kimliğine sahip Osmanlı Vatandaşılarının, çocuk ya da torunlarına vatandaşlık vermeye hazırlanıyor.

Akşam gazetesinin haberine göre, konu ilk olarak Ocak ayında Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi tarafından yapılan bir toplantıda ele alındı ve tehcire tabii tutulmuş Osmanlı Vatandaşlarının çocuk ya da torunlarına vatandaşlık verilmesi teklifinin Dışişleri Bakanlığı'na iletilmesi kararı çıktı. Girişim üyeleri toplantının ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru'yu ziyaret ederek söz konusu teklifi ilettiler.

Koru, teklife sıcak yaklaşırken konu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na da iletildi. Davutoğlu da konuyu hükümetin gündemine getirdi. Bu doğrultuda söz konusu teklif ile ilgili ön çalışma başlatıldı. Kaynaklar henüz söz konusu süreç ile ilgili kesinleşmiş herhangi bir durumun olmadığınıı dile getirirken, vatandaşlıkla ilgili işlemlerin bazı prosedürleri gerektirdiği vurguladılar.

 

NASIL VATANDAŞ OLACAKLAR
 
Türkiye söz konusu adımı hali hazırda atmasa da, Osmanlı torunlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçebilmesi için izlenecek yöntemin büyükelçilikler aracılığıyla yürütülebileceği belirtiliyor. Buna göre, Türk vatandaşlığı almak isteyen ve elinde ailesinin tehcire uğradığına ilişkin kanıtlar bulunan kişilerin Türk büyükelçiliklerine başvurmasının sağlanması gerekiyor. Başvuruların ardından, konuyla ilgili bir mevzuat değişimi ya da Bakanlar Kurulu kararıyla bu kişilerin vatandaşlığa alınabileceği bildiriliyor.
 
DAVUTOĞLU SİNYALİNİ VERMİŞTİ
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz Aralık ayında Karadeniz Ekonomik İşbirliği teşkilatı toplantısınd gitmeden önce çeşitli vesilelerle yaptığı açıklamalarda, "yeni fırsat pencereleri" yaklaşımı içerisinde olduklarını söylemişti.
 
Hem Başbakan Erdoğan tarafından yapılan açıklamanın hem de Osmanlı Vatandaşlarının çocuk ve torunlarına vatandaşlık girişimlerinin "yeni fırsat pencereleri yaratma" yaklaşımı içerisinde değerlendirildiği dile getiriliyor.