Başbakanlık'tan şok açıklama: Uçağı Suriye düşürdü

Başbakanlık'tan şok açıklama: Uçağı Suriye düşürdü

Akdeniz'de kaybolan Türk F-4 savaş uçağı için "Uçak Suriye tarafından düşürülmüştür" denildi.

Başbakanlık'ta yapılan 2 saatlik kritik zirve sonrasında bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Akdeniz'de kaybolan Türk F-4 savaş uçağı için "Uçak Suriye tarafından düşürülmüştür" açıklaması yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ardından yapılan yazılı açıklamada, Malatya'dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde düşen uçakla ilgili olarak şöyle denildi:

"22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağımızla radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alınmıştır.

İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.

Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir.

Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."

İŞTE UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ TAHMİN EDİLEN YER:

a.20120622152525.jpg

İLK TSK TARAFINDAN DUYURULDU

TSK askeri bir uçakla temasın kesildiğini açıkladı. Açıklamada, "Malatya Erhaç Meydanından kalkış yapan bir uçağımız ile bugün saat 11.58'de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir" denildi.

TSK'nın internet sitesinden yapılan açıklama şöyle: 22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için saat 10.30'da Malatya/Erhaç Meydanından kalkış yapan bir uçağımız ile saat 11.58'de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarına derhal başlanmıştır.

SURİYE DÜŞÜRDÜ

Reuters'ın haberine göre, Lübnan'da yayın yapan El Mayaden televizyonu, bugün düşen Türk uçağının Suriye tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

Bu bölgede arama yapılabilmesi için Suriye'den izin alınmasına çalışıldığı belirtildi.

Uçağımızın düştüğü iddia edilen noktanın Suriye tarafına Rusya radar üssü kurulmuştu. Düşen uçağın Akdeniz'de Suriye açıklarında düşmesi, bölgedeki tansiyonu da yükseltti. Uçağın düşme nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Bölgede CIA operasyonlarının yapıldığı, Rusya deniz üssününün bulunduğu kavşağın tam ortası.

Rusya'nın önemli haber kaynaklarından Russia Today'in ise yerel kaynaklara dayandırdığı haberde, düşen uçağın iki mürettebatının ele geçirildiğini ileri sürdü.

UÇAK SAATLERCE ARANDI

Pilotlarla irtibat kurulamazken, bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Radardan kaybolan ve telsiz bağlantısı kurulamayan savaş uçağını aramak için Malatya Erhaç’taki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı ile Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan kalkan askeri uçaklar bölgeye sevk edildi. Uçakların arama kurtarma çalışmaları sürerken, Adana İncirlik’ten de bir askeri helikopterler destek için bölgeye gitti.

Malatya’daki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, F- 4E 2020 ‘Terminatör’ uçaklarının görev yaptığı 171’inci Filo ile RF- 4E keşif uçaklarının görev yaptığı 173’üncü Filo konuşlu bulunuyor. ‘Phantom’ olarak adlandırılan bu uçaklarda 1 pilot ve 1 silah sistem subayı olmak üzere 2 personel görev yapıyor.

3 SAAT SONRA AÇIKLANDI

Askeri uçak, 10:30'da havalandı. İrtibatın kesildiği saat ise 11:58.. TSK'nın haberi medyaya ve kamuoyuna duyurduğu saat ise 14:45... Yani TSK olayın meydana geldiği saatten yaklaşık 3 saat sonra kamuoyuna açıkladı.

RF-4E KEŞİF UÇAĞI

Düşürülen RF-4E Phantom tipi keşif uçağı olduğu öğrenildi. Malatya Erhaç'ta konuşlu 173'üncü Şafak Filosu’na bağlı olan uçağın herhangi bir silah sistemi taşımadığı biliniyor.

PEKİ ÖNE ÇIKAN İDDİALAR NELERDİ ?
diğer sayfada...

 

[PAGE]

Gün boyunca iddialar birbirini kovalarken Brezilya gezisinden dönen Başbakan Erdoğan güvenlik zirvesini topladı. Gece yarısı yazılı açıklama gündemi bir kez daha sarstı: Türk savaş uçağını Suriye düşürdü.

İşte o iddialar:

- 14 Mayıs’ta İsrail’e ait bir uçak KKTC hava sahasını 8 dakika ihlal ettiği için, Erhaç’taki uçaklar KKTC hava sahasını korumak ve Rum Kesimi’nin İsrail’le birlikte yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını fotoğraflıyordu. Uçak bu görevi yaparken düştü. (Malatya Erhaç’ta keşif ve gözetleme yapmada kullanılan iki pilotlu RF-4E uçakları konuşlu.)

- Uçak Suriye’nin Akdeniz kıyılarında Rusya’ya ait savaş gemilerinin hareketliliğini izliyordu. Fark edilince Suriye savaş uçakları ile it dalaşına girdi ve düştü.

- Türk uçağı bir Rusya savaş gemisinden atılan füzeyle düşürüldü.

- Uçak Suriye Hava Sahası’nı ihlal etti. Suriye’nin karadan fırlattığı füzeyle düşürüldü.

- Uçak uluslararası hava sahasında uçarken arızalandı.İrtifa kaybetmeye başladı ve Suriye karasularına düştü.

- Pilotlar fırlatma koltuğunu kullanarak kurtuldu.

- Uçak Suriye karasularına düştüğü için Türkiye ve Suriye ortak çalışma başlattı.

- Pilotlar kurtuldu ve Suriye Türk uçağını düşürmek zorunda kaldığı için üzüntülerini dile getirdi.

- Pilotların fırlatma koltuğundan sinyal alındı. Suriye’ye ait bir sahil güvenlik hücum botu tarafından kurtarılan pilotlar rehin alındı.