Çocuk Sahibi Olamayanların Yeni Umudu Gebelik Aşısı

Çocuk Sahibi Olamayanların Yeni Umudu Gebelik Aşısı

Türkiye, Yunanistan ve Fransa'dan bilim adamlarının uyguladığı bilimsel bir yöntem çocuk sahibi olamayanlara umut oldu. Tüp bebek tedavisinde 'gömülme' sorunu, gebelik aşısı yöntemi ile aşılacak.

- Türkiye, Yunanistan ve Fransa'dan bilim adamlarının uyguladığı bilimsel bir yöntem çocuk sahibi olamayanlara umut oldu. Tüp bebek tedavisinde 'gömülme' sorunu, gebelik aşısı yöntemi ile aşılacak.

Yunanistan Girit Üniversitesi Üreme Tıbbi Başkanı Prof. Dr. Antonis Magkrigiannakis, Paris ATD Genetik Araştırma Geliştirme Laboratuvarından Prof. Dr. Moncef Benkhalifa ve Prof. Dr. Timur Gürgan'ın beraber düzenlediği basın toplantısında gebelik aşısı olarak adlandırılan, çocuğu olamayanlar için yeni bir umut olacak bilimsel çalışma tanıtıldı. Prof. Dr. Gürgan, tedavide amacın kadının kendi özel kan hücrelerinin kullanılması ile rahim içinde embriyonun gömülmesini sağlayacak maddelerin elde edilmesi

olduğunu söyleyerek, tedavinin yapılabilmesi için gerekli olan işlemler hakkında bilgi verdi. Gürgan, "Her şeyi iyi görünen çiftler de bazen çocuk sahibi olamıyor. Bilimsel olarak eksikliği nasıl giderebiliriz diye düşündük. Önce gebelik oluşmaması ile ilgili olarak rahim iç zarında problem olduğu tespit edilmelidir" diye konuştu.

Tüp bebek tedavisi gören kadınların yüzde 30'unda embriyonun rahim içine gömülme problemi bulunduğunu, bunun tedavinin başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen Gürgan, gebelik aşışı olarak da adlandırılan tedavi ile daha önce tüp bebek tedavisinde 2-3 uygulamaya rağmen gebelik oluşmayan, rahim içi kalınlığı artmayan ve rahim içinde gömülme problemi olduğu testlerde saptanan hastaların yüzde 43'ünde başarı elde edildiğini vurguladı. Gürgan, gebelik aşısının yan etkisi olmadığını

ifade ederek, laboratuvarda elde edilen, gebelik aşısı olarak da adlandırılan sıvının, embriyoların yerleştirileceği günden bir gün önce veya aynı gün rahim içine verildiğini, bu işlemin, rahim içini, transfer edilecek embriyonun gömülmesine uygun hale getirdiğini anlattı. Gürgan, bu yöntemde daha sağlıklı gebelik oluşacağı için düşüklerin de önlenebildiğini açıkladı.

Tedavi yönteminin Türkiye'de de denendiğini ve yapılan denemelerde başarılı sonuçlar alındığını dile getiren Gürgan, gebelik aşısı öncesinde yüzde 8-10 olan tedavide başarı şansının, yüzde 40'ın üstüne çıkarılabildiğini vurguladı.

Bu arada gebelik aşısı yöntemiyle ikiz çocuk sahibi olan Sakine-Ergün Dere çifti 6 yıldır bebek sahibi olmak istediklerini söyleyerek, bu yöntemi herkese tavsiye ettiklerini belirtti. Sakine Dere, "Başka yerde 3 defa tüp bebek uygulaması yapıldı. Tavsiye üzerine buraya geldim. Burada tetkiklerim oldu. Yumurta toplama esnasında rahim duvarı tırtıklaması oldu kanlanma olsun diye. Transfer zamanı aşıyla birlikte atıldı embriyolar. Normal hayatıma devam ettim. 12 gün sonra pozitif olarak sonuç aldım. Şu an

47 günlük 2 tane Efe ve Ege isminde 2 oğlum var" dedi.