İşten çıkartılan madencilerin eylemi devam ediyor

İşten çıkartılan madencilerin eylemi devam ediyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından, Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan işçiler, 3 aydır tazminatları ödenmediği gerekçesiyle Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessesesi Müdürlüğü binası önünde oturma...

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından, Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan işçiler, 3 aydır tazminatları ödenmediği gerekçesiyle Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessesesi Müdürlüğü binası önünde oturma eylemine devam ediyor. Eylemin üçüncü gününde, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, işçilerin eylem yerine gelerek destek verdi.

'İŞSİZ BİR İNSAN NASIL MUTLU OLABİLİR'

Direnmeye devam edeceklerini söyleyen maden işçisi Hidayet Merdim, "İşte bizler 13 Mayıs'ta bir facia yaşadık. O günleri hatırlama istemiyorum. Ama o geçen süreden sonra madenlerimiz, iş yerlerimiz kapandı. Kapandığına rağmen bizlere altı ay boyunca çift maaş verildi. Bize verilen çift maaşların amacı işçiler örgütlenmesin, birlik olmasın gibi nedenlerden bizleri aldattılar. Daha sonra ardından hiç bunu unutamıyorum o günü, 30 Kasım gece saat 1'de telefonuma bir mesaj geldi. Gelen mesaj ise 'iş hakkınız feshedilmiştir. Şimdiden mutluluk ve sağlıklar dileriz.' diye bir mesajda bir insan, nasıl sağlıklı olabilir, nasıl bir mutlu olabilir bilemiyorum yani. Ben evime ve çocuğuma ekmek götüremezsem, işsiz bir insan nasıl mutlu olabilir? İnan ki o duruma çok üzüldük. Şimdi bizler işsiz kaldık, kışın ortasında sokağa atıldık." şeklinde konuştu.

Ardından bir konuşma yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Soma'da hükümetin ilgili bakanlarından, Çalışma Bakanı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı'nın madencilere verdikleri sözleri tutmadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Madencilere verilen devlet sözü şuydu: Onbeş tane sözleri vardı, bunlar üçe ayrılıyordu. Birincisi; geride kalan maden şehitlerine sahip çıkmak. Bu sözlerin bir kısmı tutuldu bir kısmı da tutulmadı. Çalışan madencilere sahip çıkmak ikinci sözdü, bu verilen sözlerin çok azı tutuldu. Üçüncü kısım ise işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamaktı, bu konuda arpa boyu bir yol alınmadı. Madencilere verilen sözlerin en temelinde kimsenin işsiz kalmayacağı, kimsenin ortada bırakılmayacağı vardı. Madencilere verilen sözler bir yerde dururken, 2 bin 800 madenci kapı önüne konulduğunda hükümetin sözcüsü Bülent Arınç çıkıp, işçilerimizi 'karda kışta açta açıkta bırakacak değiliz. Devletimiz güçlüdür, vicdan sahibidir' demişti."

'TANER YILDIZ'IN BİR KRAVATI BURADAKİ BİR İŞÇİNİN BİR MAAŞIDIR'

Bugün gelinen noktada devletin gücünü tartışmadığını ifade eden Özel, "Kiminin yıllarca kiminin ise bir kaç yıllık, kiminin 25 bin lira kiminin de 6-7 bin lira alacağı var. Bu paralar Taner Yıldız için küçük paralar olabilir. Bu para, Faruk Çelik için küçük para olabilir. Onlar bu parayı bir günde bir yerde harcayabilir. Bir takım elbiseye verebilirler. Taner Yıldız'ın bir kravatı buradaki bir işçinin bir maaşıdır." ifadelerini kullandı.

Bu işçiler için 4 bin lira, 6 bin lira, 8 bin lira, 20 bin liranın çok büyük bir para olduğunu söyleyen CHP'li Özel, "Bunlar sadece işçilere verilen tazminat sözleri değildir. Buradaki işçilere verilen devlet sözlerin tutulması için buradaki işçilerin tamamının kamu tarafından istihdam edilmesi lazım. Bu olmadan işçilere verilen sözler olmaz. İşçilere verilen bu sözlerin tutulması için bu işçiler kamu işçisi olması lazım. Ağız dolusu sözlerle 301 kardeşimize maden şehidi diyenler, bu arkadaşlarımızın da gazi olduklarını bilmelidir. Bu arkadaşlara sahip çıkılmazsa, bu devlet sözü tutulmuş olmaz. Hükümetin devletin bakanların sözlerinin bir namusu varsa, bu sözü tutmak zorundalar." diye konuştu.

Konuşmanın ardından, Milletvekili Özgür Özel, eylem yapan işçilerin arasına katılarak ikram ettiği çaydan içti. CİHAN