6 adaylı AK Parti'nin İBB Başkanı adayı kim olmalı anketi açıklandı

Yerel seçimler için geri sayım sürerken PİAR Araştırma AK Parti'nin "muhtemel" İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylarını İstanbul seçmenine sordu. İşte sonuçlar...

HABER3.COM

PİAR Araştırma tarafından yapılan AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı kim olmalı anketinin sonuçları açıklandı.

Yapılan ankette 6 aday adayı arasında en fazla oyu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya alırken, anketteki en düşük oy ise önceki dönem İçişleri Bakanlığı görevini yapan Süleyman Soylu'ya ait.

PİAR Araştırma tarafından 1-3 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul'da oy kullanacak olan 2 bin 466 katılımcı ile telefonla mülakat yöntemi ile yapılan ankette katılımcılara listedeki isimlerin mevcut ve önceki dönem görev yaptıkları alanlar belirtildi.

Anket sonuçlarına yönelik hazırlanan raporda ise dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. İşte o anket ve PİAR Araştırma tarafından yapılan anket analizi:

YERLİKAYA SOYLU'YU 2'YE KATLADI

Süleyman Soylu'nun destek oranının bir yıl içerisinde yarıdan fazla düşmesi ve mevcut içişleri bakanı Ali Yerlikaya'nın Süleyman Soylu'dan iki kat fazla destek buluyor olmasıdır. Bu durum bize AK Parti hükümetinin ve İçişleri bakanlığının "suçla mücadele" konusunda kamuoyu desteğini aldığını göstermektedir. Süleyman Soylu içişleri bakanlığı döneminde milliyetçi muhafazakâr seçmen gözünde kendisini terörle mücadele konusunda efsane bakan seviyesine çıkarmayı başarmıştı. Son seçimlere kadar yapılan tüm anketlerimizde İstanbul adaylığı konusunda çok büyük destek bulduğu gibi, en başarılı bakanlar anketlerinde de açık ara önde çıkıyordu. Ancak bakanlık görevinin sona ermesi ile birlikte bu algı da yıkıldı. Ali Yerlikaya'nın İçişleri bakanlığı döneminde yapılan birçok operasyonun medya tarafından "Süleyman Soylu ile bağlantılı" başlıklarıyla haberleştirilmesinin de Soylu'nun siyasi itibarına büyük zarar verdiği görülmektedir.

MUSTAFA DEMİR SÜRPRİZİ

Fatih eski belediye başkanı Mustafa Demir'in kendisinden daha medyatik isimleri geride bırakıyor olmasının nedeni belediye başkanlığı dönemindeki başarısı ve toplumun farklı kesimleri tarafından destek görüyor olmasıdır.

KOCA MI YERLİKAYA MI ?

Fahrettin Koca ve Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başlangıçta vaat ettiği "siyasetten uzak, sadece işini yapan, devlet adamı kimliği öne çıkan bakanlar" tanımına en çok uyan ve kamuoyunda bu yönleriyle takdir edilen kişiler olarak yüksek kabul oranına ulaşabiliyorlar.

TEVFİK GÖKSU MİLLİ GÖRÜŞÇÜLERİN ADAYI

Eseneler belediye başkanı Tevfik Göksu sayılan isimler arasında en medyatik olanı olmasına rağmen kabul oranı ilk üç isimin altında kalmaktadır. AK Partinin milli görüşçü seçmeni tarafından çok beğenilmesine rağmen nispeten seküler ve eğitimli seçmenlerde beğeni oranı düşmektedir.

MURAT KURUM DEPREM SINAVINI VEREMEDİ

Murat Kurum tarihi bir deprem felaketinin yaşandığı dönemde bakanlık yapmış bir siyasetçiden beklenen şekilde bir başarı hikâyesi oluşturamamıştır. Ayrıca Murat Kurum, ismi geçen adaylar arasında tanınırlık oranı en düşük aday olarak göze çarpıyor.

İşte grafikle AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı anketinin sonuçları:

Sonraki Haber