Almanya'dan Sultanahmet açıklaması

Almanya'dan Sultanahmet açıklaması
Güncelleme:

Amanya İçişleri Bakanı, Sultanahmet saldırganının kimliğine şüpheyle yaklaşıyor.

Sultanahmet'teki terör saldırısının ardından dün İstanbul'a gelen Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, intihar saldırganının kimliği konusunda temkinli açıklamalar yaptı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, De Maiziere, Alman Birinci Televizyon kanalı ARD'ye verdiği demeçte, "Saldırganın kimliğinin ortada hiçbir şüphe kalmaksızın açıklığa kavuştuğu söylenemez. Kimlik sadırgana mı ait? Bu henüz kesin değil" dedi.

Almanya İçişleri Bakanı, "Türkiye'nin IŞİD'le kararlı biçimde mücadele etmediği' yönündeki eleştirilere ise katılmadı.

De Maiziere, 10 Ekim'deki Ankara katliamı sonrası Türk hükümetinin IŞİD'e karşı tavrını çok net bir biçimde ortaya koyduğunu söyledi.

5697810618c773163c40fb22.jpg

"TÜRK MEVKİDAŞIM SÖZ VERDİ"

De Maiziere, Türk mevkidaşı Efkan Ala'nın, olayı araştırmak için İstanbul'a giden Federal Kriminal Polis Teşkilatı'ndan dört uzmanın soruşturmanın bütün ayrıntıları hakkında bilgilendirileceği sözünü verdiğini belirtti.

De Maiziere, saldırıda özellikle Alman turistlerin hedef alınıp alınmadığının da araştırıldığını söyledi. De Maiziere İstanbul temaslarının ardından yaptığı açıklamada, şu ana dek edinilen bilgilere göre saldırının özellikle Almanlara yöneldiğine dair henüz bir kanıt bulunmadığını belirtmişti.

NABİL FADLI İSMİ SAHTE OLABİLİR
Tamamı Alman, 10 kişinin hayatını kaybettiği Sultanahmet saldırısının faili, 28 yaşındaki IŞİD üyesi Nabil Fadlı olarak açıklanmıştı.

Canlı bomba Nabil Fadlı’nın Türk istihbaratı tarafından takip edilen ve ismi bilinen canlı bomba eylemcisi listesinde bulunmadığı tespit edilmişti. Örgüt bağlantısı noktasında da bir bilgiye ulaşılamamıştı. Bu yüzden gerçek isminin Nabil Fadlı olamayabileceği, eylemcinin kendisini gizlemek için sahte isim ve kimlik kullanmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. Suudi Arabistan doğumlu Suriye vatandaşı Nabil Fadlı olarak kayıtlara geçen kişinin, gerçek kimliğinin tespiti için aile bireylerine ulaşmaya çalışan güvenlik birimleri, kesin kimlik tespiti için DNA örneklerinden karşılaştırma yapma imkânı arıyor.

TIMES: IŞİD'E 2014'TE KATILDI
İngiliz Times gazetesi ise Fadlı'nın annesinin Hristiyan olduğunu ve Fadlı'nın 2014'te IŞİD'e katıldığını yazdı. Gazete Fadlı'nın annesinin babasıyla evlendikten sonra İslam'ı seçen Ermeni kökenli bir Hıristiyan olduğunu öne sürdü.

Sekiz yaşına kadar Suudi Arabistan'da yaşayan Fadlı'nın, daha sonra ailesiyle birlikte başkent Şam'a gittiği belirtildi. Ardından da ailenin memleketi olan, Türkiye'ye sekiz kilometre mesafedeki Halep'in Menbij kasabasında yaşamaya başladığı kaydedildi.

Times, Menbij'deki birçok kaynağın Fadlı'nın 2012 sonunda Ebubekir Tugayları adlı yerel bir grupla silahlı isyana katıldığını doğruladığını bildirdi. Bazı kaynaklara göre de Fadlı'nın daha sonra, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'yle İdlib bölgesinde koalisyon oluşturan Ahrar el Şam saflarında yer aldığı söyleniyor. IŞİD'in 2013 yazında Menbij'e sızdığı ve 2014 başında da bölgedeki diğer İslamcı grupları sürdüğü belirtiliyor. Fadlı'nın IŞİD'in Manbij'i ele geçirmesinden sonra IŞİD saflarına geçen ilk savaşçılardan biri olduğu vurgulanıyor.