Avrupa'da sokaklar karıştı; Filistin'e desteğe yasak

Avrupa'da sokaklar karıştı; Filistin'e desteğe yasak
Güncelleme:

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Filistin'e destek gösterilerinin tümünün yasaklanması talimatını verdi.

İsrail-Hamas krizi sonrası Fransa’da çok tartışılacak bir karar alındı. Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, valilere gönderdiği Telegram mesajında, Filistin’e destek amaçlı bütün protestoları “kamu düzenini bozabilecekleri” gerekçesiyle yasaklamaları talimatında bulundu. Darmanin, ayrıca yasaklanan bu gösterilere katılanların da gözaltına alınmasını istedi.

Fransız hükümetinin Filistin protestolarının “kamu düzenini bozabileceğini” söylemesinin ardından polis, Paris’te Filistin halkına destek amacıyla düzenlenen mitinge göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak müdahale etti.

Göstericiler, Hamas’ın saldırılarını kınayan ve İsrail ile dayanışmasını dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aleyhine slogan atarak “İsrail’in katili” ve “Macron suç ortağı” sloganları attı.

BİRÇOK KENTTE PROTESTOLAR DÜZENLENMİŞTİ

Yerel makamlar, farklı kentlerde İsrail’e destek gösterilerine izin verirken, bu hafta önce Lyon, Marsilya ve Paris’teki Filistin’e destek gösterilerini “kamu düzenini bozma riski taşıdığı” gerekçesiyle yasaklamıştı. Lyon’da valiliğin yasağına rağmen Filistin’e destek amacıyla gösteri düzenlenmişti.

Sosyal medyada da yer alan paylaşımlarda polisin biber gazıyla müdahale etmesi, yoğun biber gazına maruz kalan göstericilerin Filistin bayrakları ile koşmaları görüntülere yansımıştı.