Belçika'da ''suçlu'' bulundu !

Belçika'da ''suçlu'' bulundu !
Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta kanlı terör saldırılarına sahne olan Belçika faturayı İstanbul’da görevli Belçikalı irtibat memurunda olduğunu söyledi.

Brüksel'de bombalı saldırı düzenleyen intihar saldırganlarından Brahim El Bakraoui’nin (29) Türkiye tarafından Hollanda’ya sınır dışı edildiği, ancak Belçika’nın yapılan uyarıyı dikkate almadığı yolundaki iddialar Belçika’da tartışma yaratmaya devam ediyor.

Önceki gün Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, İçişleri Bakanı Jan Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens, Belçika Federal Parlamentosunda, saldırılarla ilgili ihmalinin araştırılması için kurulan komisyonda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

‘Terör uzmanı olmanız gerekmiyor’

Jambon, Brüksel havalimanında saldırıyı gerçekleştiren bombacılardan biri olan Brahim El Bakraoui’nin Suriye sınırında yakalandıktan sonra Türkiye’den sınır dışı sürecinde yaşananları anlattı. Bakan, Türkiye’deki (İstanbul) Belçikalı irtibat görevlisinin, Bakraoui’nin yakalandığını öğrendiği 20 Haziran ve sınır dışı edildiği 14 Temmuz arasında “neredeyse hiçbir şey yapmadığını” kaydederek, şöyle konuştu: “Tüm teşkilatın ya da bunların yöneticilerinin değil tek bir kişinin ihmalkar davrandığı ve görevine kendini adamadığından başka bir sonuca ulaşamıyorum. Polis teşkilatı içindeki biri, ihmalkar davrandı ve terörizm bağını hemen hissedebileceğiniz bir meselede proaktif değildi. Bakraoui, 10 yıl hapse mahkûm edilmiş. Türkiye üzerinden Suriye sınırına gitmeden önce birkaç yıl yatmış. Onun bir yabancı savaşçı olduğunu anlamak için terör uzmanı olmanız gerekmiyor.” Belçika basını söz konusu kişinin İstanbul’daki Belçikalı irtibat memuru S.J. olabileceğini yazdı.

‘İpuçlarını değerlendiremedik’

Jambon, polis teşkilatı içinde birinin gösterdiği ‘ihmal’ nedeniyle istifasını sunduğunu ancak Başbakan Michel’in görevine devam etmesini istediğini de hatırlattı. Geens ise Bakraoui’nin terör bağlantısının Aralık 2015’te fark ettiklerini belirterek, “Kardeşinin (Halid El Bakraoui) Paris saldırılarıyla bağını ortaya koyan delillere ulaştık. Ki bunlar bizi Brahim El Bakraoui’ye de götürebilirdi” dedi.