Brüksel'de peş peşe terör saldırıları

Brüksel'de peş peşe terör saldırıları
Güncelleme:

Brüksel'deki terör saldırılarında 34 kişi hayatını kaybetti. Aralarında bir Türk'ün de bulunduğu 136 kişi yaralandı. Kanlı saldırıları IŞİD'in üstlendiği iddia edildi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de önce Zaventem Havalimanı'nda ardından da metro istasyonunda terör saldırıları gerçekleştirildi. Ard arda meydana gelen 3 patlamada 34 kişi öldü, 136 kişi de yaralandı. Patlamada bir Türk'ün ağır yaralandığı öğrenildi. Terör saldırısı nedeniyle ülke sınırları kapatılırken, tüm uçak ve tren seferleri iptal edildi. Öte yandan kanlı saldırıların terör örgütü IŞİD'in üstlendiği iddia edildi.

Belçika'da Brüksel Havalimanı'nda iki patlama meydana geldi. Brüksel Savcısı’nın bürosundan yapılan açıklamada Zaventem Havalimanı’ndaki saldırıyı intihar bombacısının gerçekleştirdiği belirtildi. Savcılık bürosuna göre, havalimanı ve kent içindeki Maelbeek metro istasyonunda meydana gelen toplam 3 patlamada en az 34 kişi öldü, 136 kişi de yaralandı. Patlamada yaralananlar arasında bir Türk'ün olduğu öğrenildi.

brüksel havalimanı patlamaHavalimanından yolcuların çektiği görüntülerde patlama sonrasında yolcuların panik halinde Havalimanı'nın dışına kaçtıkları görüldü.

Patlamaların ardından havalimanı hava trafiğine kapatılırken, havalimanına giden demiryolu trafiği de durduruldu. 

Görgü tanıklarına göre, havalimanındaki patlama öncesinde birinin Arapça olduğu anlaşılan bir dilde bağırdı. Belçika’nın Belga Ajansı da, bu bilgiyi başka tanıklara dayanarak doğruladı. Görgü tanıkları, patlamalardan önce birkaç el silah sesi de duyuldu.

OTEL HASTANEYE ÇEVRİLDİ 

Patlamanın ardından havalimanı karşısında bulunan otel, sahra hastanesine çevrildi. Yaralıların tedavisi burada yapılıyor. Havalimanında bulunan yolcular ise güvenlik gerekçesiyle pistlere alındı.

İNTİHAR SALDIRISI

Belçika Federal Savcısı, Brüksel Havalimanı'ndaki patlamanın intihar saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladı.. Brüksel Havalimanı'ndaki patlamalar, Paris'te 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın başşüphelisi Salah Abdeslam'ın yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

IŞİD ÜSTLENDİ İDDİASI

34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları terör örgütü IŞİD'in üstlendiği iddia edildi. Mısır medyasından aktardığı habere göre, üstlenme açıklaması IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı'nda yayınlandı.

Russia Today yer alna haberde de  saldırıyı IŞİD'in üstlendiğini belirtildi.

PATLAMA ANI KAMERADA

METRODA PATLAMA

Havaalanında meydana gelen 2 patlamanın ardından bir patlama haberi de Brüksel metrosundan geldi.

Metroda gelen patlamada da 20 kişinin öldüğü öğrenildi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in Zaventem Havalimanı'nda meydana gelen ikiz patlamanın ardından, az önce de Avrupa Birliği'ne ait kurumların bulunduğu bölgeye yakın Maelbeek metro istasyonunda patlama meydana geldi.

metrodaki-patlamadan-ilk-kare-6769378.jpeg

Brüksel'deki ulaştırma yetkilileri ise kentteki tüm metro istasyonlarının kapatıldığını açıkladı. 

Maelbeek, Brüksel'de Arap kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bir semt olarak biliniyor.

THY UÇAĞI GERİ DÖNDÜ

İstanbul - Brüksel seferini yapan THY'nin TK 1937 sefer sayılı uçağı Liege Havalimanı'na yönlendirildi. Uçak saat 08.24 de İstanbul'dan kalkmıştı.

Öte yandan THY'nin 11.50 (TK-1943) İstanbul - Brüksel seferi iptal edildi.

1-20160322101223-001.jpg

TÜM UÇUŞLAR DURDURULDU 

Zaventem Havalimanı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Havalimanına gelmeyin, havalimanı boşaltıldı. Havalimanı bölgesinden uzak durun. Tüm uçuşlar iptal edildi" denildi.

brüksel havalimanı patlamaYILDA 23 MİLYON YOLCU

Zaventem Havaalanı Belçika'nın başkenti Brüksel'in 11 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor ve yıllık 23 milyon yolcu tarafından ziyaret ediliyor.

PARİS SALDIRGANI BRÜKSEL'DE YAKALANMIŞTI

13 Kasım 2015'te meydana gelen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris saldırılarını gerçekleştiren Salah Abdeslam, gerçtiğimiz cuma günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de yakalanmıştı.

Patlamalar, Paris'te Kasım ayında düzenlenen saldırıların zanlısı Salah Abdeslam'ın Brüksel'de yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

ÜLKEDEKİ 220 BİN TÜRK NE OLACAK

Belçika'da yapılan saldırının ardından akla gelen sorulardan biri de o ülkedeki 220 bin Türk'ün durumu. Belçikalı güvenlik görevlileri, burnunun dibine kadar giren teröristlere müdahale edemedi, ülkede yaşayan Türklerin güvenliğini nasıl sağlayacak..

brüksel havalimanı patlamaOKULLAR, TEMSİLCİLİKLER TATİL EDİLMELİ

Türk Dışişleri vakit kaybetmeden Belçika'daki 220 bin Türk'ün güvenliği için gerekli önlemleri almalı. Türk okulları tatil edilmeli, elçilik ve temsilcilikler güvenlik önlemleri alınıncaya kadar hizmet vermemeli, ülkedeki Türklere 'sokağa çıkmayın' uyarısı yapılmalı.

BELÇİKA İÇİŞLERİ BAKANI ALARM DURUMUNDAYIZ DEMİŞTİ 

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Paris saldırganı Salah Abdeslam'ın yakalanmasından sonra teröristlerin intikam niteliğindeki bir saldırı gerçekleştirebilecekleri ihtimaline karşılık alarm durumunda olduklarını açıklamıştı.

Belçika İçişleri Bakanı Jambon ''Bir terröristi yakalamak diğerlerini harekete geçirebilir, bunu göz önünde bulunduruyoruz'' ifadesini kullanmıştı.

1_1259_2.jpg

BELÇİKA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Belçika'da peş peşe yaşanan terör saldırılarının ardından ülkede güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Olağanüstü hal ilan edilen Belçika'da sınırlar kapatıldı, asker ve polis sokaklara indi. Birçok AB üyesi ülke sınırlarında ve havalimanlarında güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.

1_5540.jpeg

BELÇİKA'DA HAYAT DURDU

Belçika'nın başkenti Brüksel'de ilan edilen olağanüstü hal sebebiyle hayat durdu. Resmi kurumlar, alışveriş merkezleri, okullar ve toplu taşıma araçları gün boyu kapalı kaldı. Brüksel'in Zaventem Havalimanı'nda da güvenlik kontrollerinin sıkılaştırıldığı ifade edildi.

SINIR KAPATILDI, EK ASKERİ BİRLİKLER GÖNDERİLDİ

Patlamaların ardından Belçika Hükümeti Brüksel'e 225 ek askeri birlik gönderme kararı aldı.

Belçika yayın kuruluşu RTBF, Brüksel'deki saldırıların ardından Fransa sınırının kapandığını duyurdu.

3_1348.jpg

GRAND PLACE MEYDANI BOŞALDI

Brüksel'in en çok ziyaret edilen Grand Place meydanında normal günlerde turistler vatandaşlar gezinirken güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkmasıyla birlikte meydanı askerler ve medya mensupları doldurdu. Normal hayatta gece ve gündüz çok hareketli olan Grand Place meydanında şuan sessizlik hakim.

HER KÖŞE BAŞINDA ASKERLER NÖBETTE

Brüksel'in en işlek alışveriş merkezi olan Nieuwstraat caddesinde de gün boyu kepenkler kapalı tutuldu ve her köşe başında askerler nöbet tuttu. Sokağın başlarına da araçların girememesi için çelik bariyerler yerleştirildi

1600 EK POLİS GÖREVE BAŞLADI

Fransa hükümeti sınırlarda ve toplu taşıma araçlarında güvenliği artırmak için ek 1600 polisi devreye sokma kararı aldı.

3_7782.jpg