Tonga'da 6.2 büyüklüğünde deprem

Tonga'da 6.2 büyüklüğünde deprem
Güncelleme:

İki hafta önce tsunaminin vurduğu Pasifik Okyanusu'ndaki adalar ülkesi Tonga'da 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Pangai'nin yaklaşık 219 km batı-kuzeybatısında meydana gelen depremin 14,5 km derinlikte gerçekleştiğini bildiriyor.

Depremin ardından herhangi bir tsunami uyarısı verilmedi.

DENİZALTI YANARDAĞINDA TARİHİ PATLAMA

Tonga'da 15 Ocak tarihinde Hunga Ha'apai adasındaki volkan erken saatlerde faaliyete geçti, yanardağın yakınlarında büyük patlamalar, gök gürültüleri ve yıldırımlar gözlendi.

7.4 büyüklüğündeki depremi tetikleyen patlama, 800 kilometre uzaklıktaki Fiji'de bile hissedildi. NASA, patlamanın Hiroşima'ya atılan atom bombasının yüzlerce katına eş değer olduğunu açıkladı. 

Uydu görüntüleri, devasa patlamanın ardından küllerin yaklaşık 5 kilometre yüksekliğe çıktığını ve beyaz dumanın yüksekliğinin ise 20 kilometreyi bulduğunu gösterdi.

Patlamanın ardından gelen tsunami dalgaları Tonga'yı vurdu, üç kişinin öldüğü felaket yıkıma yol açtı. Aralarında Japonya ve Avustralya'nın da bulunduğu çok sayıda ülke Tonga'ya yardım gönderdi.

Tsunami dalgaları günler sonra ABD'nin California sahillerine kadar ulaştı.

PATLAMA ADAYI BATIRMIŞTI

Tonga Takımadaları'nda Kasım 2019'da patlayan bir denizaltı yanardağı, krallığı oluşturan 172 adadan birini batırmıştı. 18 gün boyunca faal olan denizaltı volkanı, sonunda infilak etmişti.

Yanardağın püskürttüğü lavlardan, batan adanın üç katı büyüklüğünde yeni bir ada oluşmuştu. 100 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğundaki yeni ada, batan Lateiki Adası'nın 120 metre batısında ortaya çıkmıştı.

Yaklaşık 170 adanın meydana getirdği Tonga Krallığı, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının üzerinde yer alıyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.