2022 ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı

2022 ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı
Güncelleme:

Türkiye ekonomisinin 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Mart 2022 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Ocak - Şubat -Mart aylarını kapsayan ilk çeyrek büyümesi yüzde 7.3 olarak gerçekleşti.

GSYH 2022 yılı birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati TÜİK'in açıklaması öncesinde "Veriler büyümenin ilk çeyrekte yüzde 7 olacağını gösteriyor" diyerek %7 büyüme tahmininde bulunmuştu.

2021'DE NE OLMUŞTU ?

Türkiye ekonomisi, 2021'in son çeyreğinde yüzde 9,1 ve yılın tamamında ise yüzde 11 büyümüştü. En yüksek büyüme ihracat kaleminde yaşandı. Bu yılın ilk çeyreğinde de ihracatın ön plana çıkması bekleniyor. Uzmanlar, sanayi üretiminin de büyüme üzerinde etkili olacağı görüşünde.

Küresel gelişmeler nedeniyle ikinci ve üçüncü çeyrekte ise büyüme rakamlarında düşüş öngörülüyor.

İŞTE TÜİK'TEN YAPILAN OCAK - MART 2022 BÜYÜME RAKAMLARI

 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı birinci çeyreğinde %7,3 arttı

GSYH 2022 yılı birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı

Finans ve sigorta faaliyetleri 2022 yılı birinci çeyreğinde %24,2 arttı

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri %24,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri %16,8, hizmetler %14,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %8,9, sanayi %7,4, diğer hizmet faaliyetleri %6,8, gayrimenkul faaliyetleri %5,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %5,2 ve tarım %0,9 arttı. İnşaat sektörü ise %7,2 azaldı.

2022 ilk çeyrek büyüme rakamları

 Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2022 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı.

2022 ilk çeyrek büyüme rakamları

GSYH 2022 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla 2 trilyon 496 milyar 328 milyon TL oldu

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2022 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %79,5 artarak 2 trilyon 496 milyar 328 milyon TL oldu. GSYH'nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 179 milyar 800 milyon olarak gerçekleşti.

2022 ilk çeyrek büyüme rakamları

 Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları 2022 yılı birinci çeyreğinde %19,5 arttı

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %19,5 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu %1,1 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı 2022 yılı birinci çeyreğinde %16,8, ithalatı ise %2,3 arttı

Mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %16,8, ithalatı ise %2,3 arttı.

2022 ilk çeyrek büyüme rakamları

 İşgücü ödemeleri 2022 yılı birinci çeyreğinde %59,7 arttı

İşgücü ödemeleri, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %59,7, net işletme artığı/karma gelir ise %88,1 arttı.

İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı %31,5 oldu

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın birinci çeyreğinde %35,5 iken bu oran 2022 yılında %31,5 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %45,6 iken %47,6 oldu.

2022 ilk çeyrek büyüme rakamları

 

Yaşamı uzatan sır Türkiye'de hem de Adana'da bulundu! Yaşamı uzatan sır Türkiye'de hem de Adana'da bulundu! 9 saat sürecek: İstanbul'un 21 ilçesinde büyük elektrik kesintisi 9 saat sürecek: İstanbul'un 21 ilçesinde büyük elektrik kesintisi Engin Polat'tan skandal paylaşım... Farkedince apar topar sildi! Engin Polat'tan skandal paylaşım... Farkedince apar topar sildi! Türkiye'nin 52 yıllık devinde 7 yıl sonra tarihi anlar kamerada! Vatandaş baraja ve göle akın etti! Türkiye'nin 52 yıllık devinde 7 yıl sonra tarihi anlar kamerada! Vatandaş baraja ve göle akın etti! Türkiye'nin eşsiz cennetinde 1,5 saatlik yolu 1,5 dakikaya indiren büyüleyici yolculuk Türkiye'nin eşsiz cennetinde 1,5 saatlik yolu 1,5 dakikaya indiren büyüleyici yolculuk AK Partili Şamil Tayyar Manifest konserindeki kalabalığı işaret edip ''dip dalga geliyor'' dedi! AK Partili Şamil Tayyar Manifest konserindeki kalabalığı işaret edip ''dip dalga geliyor'' dedi! Komedyen Tuba Ulu hakkında Kanuni Sultan Süleyman sözleri nedeniyle istenen ceza belli oldu Komedyen Tuba Ulu hakkında Kanuni Sultan Süleyman sözleri nedeniyle istenen ceza belli oldu CHP'li belediye başkanı Burcu Köksal disipline sevk edildi! CHP'li belediye başkanı Burcu Köksal disipline sevk edildi! Hantavirüslü gemideki 3 Türk vatandaşının test sonucu belli oldu Hantavirüslü gemideki 3 Türk vatandaşının test sonucu belli oldu Dursun Özbek'ten Icardi ve Okan Buruk için flaş açıklama Dursun Özbek'ten Icardi ve Okan Buruk için flaş açıklama
Hayvan pazarında kan döküldü: Ölü ve yaralılar var Hayvan pazarında kan döküldü: Ölü ve yaralılar var Doğadan jiletlerle toplanan şifa kaynağı yeşil altının fiyatı dudak uçuklattı Doğadan jiletlerle toplanan şifa kaynağı yeşil altının fiyatı dudak uçuklattı Filenin sultanı Galatasaray'a Metin Oktay'ı anarak veda etti... Filenin sultanı Galatasaray'a Metin Oktay'ı anarak veda etti... Ankara kulislerini hareketlendiren iddia: Erdoğan ile Dervişoğlu telefonda yarım saat ne konuştu ? Ankara kulislerini hareketlendiren iddia: Erdoğan ile Dervişoğlu telefonda yarım saat ne konuştu ? Uykusu kaçan bir anne sayesinde bir facianın eşiğinden döndük: 13 kişi ölebilirdi! Uykusu kaçan bir anne sayesinde bir facianın eşiğinden döndük: 13 kişi ölebilirdi! Bahçeli'yi eleştirmişti... MHP'li Yalçın, Bülent Arınç'ı topa tuttu! Bahçeli'yi eleştirmişti... MHP'li Yalçın, Bülent Arınç'ı topa tuttu! İstanbul trafiğinde ''bayıltan'' kavga! Aldığı darbe sonrası yere yığıldı İstanbul trafiğinde ''bayıltan'' kavga! Aldığı darbe sonrası yere yığıldı Fenomen Çağla Öz’ün nişanı ''göz kanattı''... Takılan altınları taşımak için özel ekip tuttular! Fenomen Çağla Öz’ün nişanı ''göz kanattı''... Takılan altınları taşımak için özel ekip tuttular! Türkiye'nin 88 yıllık gıda devi el değiştiriyor! İmzalar atıldı Türkiye'nin 88 yıllık gıda devi el değiştiriyor! İmzalar atıldı Yeni haftanın hava durumu belli oldu: Havalar ısınıyor ama kuvvetli sağanaklar da geri dönüyor! Yeni haftanın hava durumu belli oldu: Havalar ısınıyor ama kuvvetli sağanaklar da geri dönüyor!