8 bankadan yeni enflasyon tahmini

8 bankadan yeni enflasyon tahmini
Güncelleme:

Moody’s’in Türkiye’ye yönelik not kararı ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın New York temaslarının ardından döviz kurları yeni haftada zirveye yakın sakin bir seyir izliyor.

Haftanın ilk işlem gününde İstanbul serbest piyasada dolar 30,0997 liradan, euro 32,9996 liradan alıcı buldu.

Cuma günü doların satış fiyatı 30,0980 lira, euronun satış fiyatı ise 32,9570 lira olmuştu.

Geçtiğimiz hafta JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen toplantıda ise TCMB Başkanı Erkan, Türkiye'de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin sunum yapmıştı.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, ilgili toplantıda dezenflasyona ulaşma konusunda kararlı olduklarını belirterek 2024'ün dezenflasyon yılı olacağını söylemişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de video konferans yöntemiyle katıldığı ve yatırımcıların sorularını yanıtladığı toplantıda, makroekonomi, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda da sunumlar gerçekleştirilmişti.

Öte yandan geçtiğimiz hafta cumayı cumartesiye bağlayan gece, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Kredi kuruluşunun açıklamasında ise görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeninin "ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş" olduğu belirtildi.

Enflasyonda 2024 beklentileri ayrışıyor

TCMB ise geçen yıl mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından faiz artırımlarına başlayarak, aralıktaki son artışla birlikte toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artışı gerçekleştirmiş ve politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 42,5'e çıkarmıştı. Bu adımlarla birlikte yatırımcı algısı iyileşirken, yabancı yatırımcıların portföy girişleri de artış kaydetmişti.

Ancak, enflasyonun geçen yılı yüzde 64,77 aralık ayını ise yüzde 2,93 seviyesinde tamamlamasının ardından 2024 yılına ilişkin enflasyon tahminlerinin piyasalarda ayrıştığı görüldü.
Ekonomistler bu farkın en büyük nedeninin güçlü faiz artışı yapsa da Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi ve algıyı henüz düzeltememesi olduğunu söyledi.

Buna göre 2024 yıl sonu enflasyonu için;

- TCMB - yüzde 36,
- OVP - yüzde 33,
- Garanti BBVA Yatırım - yüzde 45,
- Deniz Yatırım - yüzde 40-45,
- İş Yatırım - yüzde 42,
- Halk Yatırım - yüzde 39,5,
- Gedik Yatırım - yüzde 42,
- Alnus Yatırım - yüzde 42,
- İnfo Yatırım - yüzde 39,2,
- Yatırım Finansman - yüzde 42,2 tahmin bildirdi.

Reuters’in anketlerinde ekonomistlerin yıl sonu beklentisi yüzde 42,85 olurken, AA Finans’ın anketinde ise beklenti yüzde 42,39 seviyesinde oluşmuştu. Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody’s yüzde 45, Fitch ise yüzde 38 seviyesinde yıl sonu enflasyon beklentisine sahip olduğunu bildirdi.

Ekonomistlere göre yıl sonu enflasyon tahminlerindeki farklılığın temel sebebi asgari ücret zammı oldu. Buna göre asgari ücrete yapılan zammın 2024 sonu yüzde 36 olan enflasyon tahminini aşması, beklentilerin de değişmesine yol açtı. Merkez Bankası da asgari ücret ayarlamalarının etkisiyle ocakta aylık enflasyonun yükseleceğini belirterek bu artışın şubat ve sonrasında yavaşlayacağını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından analistler, bugün içerisinde Aralık 2023 dönemine ait Hazine bütçe gerçekleşmelerinin açıklanacağını ve küresel piyasalarda başlayacak olan Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun takip edileceğini ifade etti.

ABD'de resmi tatil olması nedeniyle bugün piyasalarda düşük işlem hacmi yaşanırken, özellikle çarşamba günü ABD perakende satış verileri ve açıklanacak bilançolarla hareketliliğin yeniden artması bekleniyor.