BTK'dan Türk Telekom'un Varlık Fonu'na devrine onay

BTK'dan Türk Telekom'un Varlık Fonu'na devrine onay
Güncelleme:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin (LYY) Türk Telekomünikasyon A.Ş.’deki yüzde 55'lik payının Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devrinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Türk Telekom, hisse devrine ilişkin süreç hakkında bugün Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yaptı.

Açıklamada, bankaların pay sahibi olduğu LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin, Türk Telekom'daki yüzde 55'lik hissesinin Varlık Fonu'na devri için başvurdukları BTK'den bu konuda bir sakınca olmadığı yolunda karar çıktığı belirtildi. Böylece LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin Türk Telekom'daki yüzde 55'lik hissesi Varlık Fonu'na devredilecek. Hisse devri ile ilgili belgeler de en geç bir ay içinde BTK'ye bildirilecek.

 Türk Telekom’un açıklamasında şunlar kaydedildi:

"16 Mart 2022 tarihli açıklamada belirtildiği üzere; LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin (LYY) sahip olduğu yüzde 55 Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) hissesinin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) satışına ilişkin taraflar (TVF ve LYY) arasında imzalanan Hisse Devir Sözleşmesi ile ilgili yürütülmekte olan süreç kapsamında Şirketimiz tarafından ilgili mevzuat doğrultusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) hisse devrine ilişkin izin başvurusunda bulunulmuştu.

Bu bağlamda, BTK tarafından;

1) Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 55'ine sahip olan LYY'nin şirketimizdeki hisselerinin tamamının TVF'ye devir işlemlerine izin verilmesi;

 2) BTK tarafından yetkilendirilmiş olan TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş., TTNET A.Ş., ve TT International Telekomünikasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin yüzde 100 hissedarı olan Türk Telekom bünyesinde gerçekleşecek hisse devrinin, BTK'nın görev alanı kapsamında hisse devri ve kontrol unsuruna ilişkin ilgili mevzuat hükümleri açısından söz konusu şirketler bakımından herhangi bir sakınca doğurmayacağı;

3) Hisse devir işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından bir ay içerisinde ilgili belgelerle birlikte BTK'ya bilgi verilmesi hususlarına karar verilmiştir."

NE OLMUŞTU?
Lübnanlı Hariri ailesinin, Suudi Telekom Şirketi’yle (STC) ortak olduğu Oger Telecom, özelleştirme kapsamında, 2005 yılında Türk Telekom'un yüzde 55’ini satın almıştı. Satın alma Oger Telecom’un Türkiye’de kurduğu Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) üzerinden yapılmıştı.

OTAŞ, satın alma için kullandığı kredinin yeniden finansmanı için 2013 yılında 4.75 milyar dolar kredi almış ve krediyi ödeyememişti. Bunun üzerine bankalar borca karşılık hisselerin devri için harekete geçmişti.

 Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası ortaklığında kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş., 22 Aralık 2018'de Türk Telekom'un yüzde 55’lik hissesinin devraldı.

Bankalar, hisselerin satışı için Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) A.Ş.'yi kurmuş, 19 Eylül 2019'da da ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'e satış danışmanı olarak yetki verildiğini duyurmuştu. 17 Aralık 2021'de de Türkiye Varlık Fonu'yla görüşmelerin başladığı açıklanmıştı.