Özel sektör zamları için canlı yayında dikkat çeken iddia

Özel sektör zamları için canlı yayında dikkat çeken iddia
Güncelleme:

2024 yılı zamlı asgari ücretin ardından, asgari ücretin üstünde kazanan özel sektör çalışanları da kendi zam oranlarının ne olacağını hesaplamaya başlamışken dikkat çeken zam iddiası canlı yayında geldi.

Dün yüzde 49 olaral açıklanan 2024 yılı asgari ücret zammı ile birlikte asgari ücret nette 17.002 TL'ye yükseltilmişti. 

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından asgari ücretin üstünde maaş alan özel sektör çalışanları da kendi maaşlarına yapılacak zammı merakla beklemeye başladı.

Asgari ücrete gelen yüzde 49’luk zammın ardından özel sektör çalışanlarının da aynı oranlarda maaş artışı alması bekleniyor.

AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen A Haber'de canlı yayın konuğu olan Faruk Erdem asgari ücret zammının özel sektöre çalışanların maaşlarını da etkileyeceğini belirterek “Asgari ücretin üzerinde çalışanlar açısından da oradaki makas daraldığı için de yeni zamlar yapılacaktır. Yapılan yüzde 49'luk zam sonrası özel sektörde çalışanların maaşlarına da benzer oranda zamların yansıtılacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

2024 yılında hangi sektörde ne kadar maaş artışı bekleniyor?

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından maaş zammı hesaplamaları da hız kazanmıştı.

Tüm çalışanlar ve aileleri bu gelişmeleri yakından takip ederken Uluslararası danışmanlık şirketi Mercer, 2024 yılında firmaların ortalama yüzde 50 zam yapmayı planladığını belirterek, sektörlerdeki maaş artış beklentilerini açıkladı. 

Dünya gazetesinde yer alan habere göre 2024 yılı için firmaların ücret artış planının ortalama yüzde 50 olduğu görüldü. Öte yandan firmaların yüzde 59’u yılda bir kez, yüzde 33’ü iki kez ve yüzde 8’i üç veya daha üzerinde zam yapmayı hedefliyor.

Mercer'in araştırmasında 2024 yılı için en fazla zam verilmesi beklenen sektör %71 ile sigorta sektörü oldu. Bunu otomotiv ve kimya sektörü takip etti.

İşte Mercer tarafından açıklanan 2024 yılı sektör bazlı maaş zammı oranı tahminleri:

 

SEKTÖR 2024 ZAM ORANI BEKLENTİSİ
Sigorta Yüzde 71
Otomotiv Distribütörleri Yüzde 64
Otomotiv Tedarik Sanayi Yüzde 62
Kimya Yüzde 60
Üretim Dışı Yüzde 60
Üretim Yüzde 56
Holdingler Yüzde 56
İlaç ve Sağlık Yüzde 55
Maden ve Metal Yüzde 51
Otomotiv Ana Sanayi Yüzde 50
Bankacılık Yüzde 50
Tüketici Ürünleri Yüzde 50
Teknoloji Yüzde 50
Finansal Hizmetler Yüzde 50
Lojiktis Yüzde 50
Perakende Yüzde 50
Enerji Yüzde 50
Hizmet Yüzde 50