Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"Eğer bu ülkenin kapılarında yolsuzluklar oluyorsa, kaçaklar oluyorsa, bunda elbette ki orada görev yapan arkadaşlarımızın sorumluluğu var, ama bunu denetleyen sizlerin de bizlerin de sorumluluğu var"- "Hedefimiz Türkiye'yi dünyada ilk 10 ticaret merkezin

ANTALYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Eğer bu ülkenin kapılarında yolsuzluklar oluyorsa, kaçaklar oluyorsa, bunda elbette ki orada görev yapan arkadaşlarımızın sorumluluğu var, ama bunu denetleyen sizlerin de bizlerin de sorumluluğu var." dedi.

Bakan Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından Antalya'nın Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen, "Yıllık Değerlendirme ve Denetimlerde Etkinliğin Artırılması Semineri"ne katıldı.

Seminerde konuşan Tüfenkci, müfettişlere güvendiklerini, inandıklarını, fakat müfettişlerin sadece denetimine değil, aynı zamanda rehberliğine de ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türkiye'de kural açığı olmadığını, çok fazla mevzuat bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, "Ama Türkiye'de maalesef bu sadece bizim bakanlığımız için değil, denetim eksikliği var. Onun için biz bakanlık olarak denetime büyük önem veriyoruz. İnsanların kurallara uygun olarak hareket etmesini ve aynı zamanda çağın gereklerine uygun olarak hareket etmesini istiyoruz." diye konuştu.

- Yarım kalan projeler 6 ay içinde tamamlanacak

Bakanlığa gelir gelmez yıllar önce planlanan, fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projelerin bitirilmesi için gerekli talimatları verdiğini anlatan Tüfenkci, projeleri çok sıkı bir şekilde takip ettiğini bildirdi.

Tüfenkci, "İstiyoruz ki bütün gümrük idarelerimiz elektronik ortama geçsin. İnsan unsurunu biraz daha geriye çekelim. Para unsurunu, sıcak para unsurunu biraz daha geriye çekelim ve gümrüklerde insanımızı o baskıyla karşı karşıya getirmeyelim. Şeffaflaştıralım, denetime açık hale getirelim." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığında geçmiş yıllarda başlamış, fakat nihayetlendirilememiş çok sayıda proje bulunduğuna vurgulayan Tüfenkci, "tek pencere", "yetkilendirilmiş yükümlü" gibi projeler için belirli bir süre verdiklerini, bu yılın altıncı, yedinci ayına kadar bitirilemeyen projelerin gündemden çıkartılacağını söyledi.

Tüfenkci, Türkiye'nin her yerinde görev alan, bu nedenle teşkilatı çok daha iyi bilen müfettişlerin sadece denetim yapmamasını, ticari büyümeye, ihracata katkı koymalarını istedi.

Bakanlığının, vergilerin yaklaşık yüzde 21'ini topladığına dikkati çeken Tüfenkci, "Yine bu bakanlık Türkiye'de kaçağın, haksız rekabetin, ticareti kolaylaştırmanın, aynı zamanda güvenli hale getirmenin sorumluluğu içerisinde. Eğer bu ülkenin kapılarında yolsuzluklar oluyorsa, kaçaklar oluyorsa, bunda elbette ki orada görev yapan arkadaşlarımızın sorumluluğu var, ama bunu denetleyen sizlerin de bizlerin de sorumluluğu var." şeklinde konuştu.

Sahaya giden müfettişlerin oralarda gördükleri aksaklıkları ilgililere bildirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, bakanların birebir sahada olamadığını, görmeye çalıştıklarını, fakat sadece gösterileni görebildiklerini söyledi.

Denetimle, rehberlikle, yol gösterme, yeni fikirlerle ticaretin büyüyeceğini ifade eden Tüfenkci, "Bu anlamıyla sizlerin görevi olduğunu düşünüyorum. Bizim önümüzdeki hedefimiz Türkiye'yi dünyada ilk 10 ticaret merkezinden biri haline getirmek. Bugünkü ticaret hacmimizle bir hayal gibi görülebilir. Yerli ve milli olduğu sürece, bu ülkeyle gönül bağını koparmayan her insan bu potansiyeli gerçekleştirecek durumda." dedi.

- "İş yapmayan daha değerli oluyor"

Denetim yaparken insanların hangi niyetle işlem yaptığının bilinmesi gerektiğini de belirten Tüfenkci, müfettişlere yönelik olarak şöyle konuştu:

"Birileri kötü niyetle, sırf zarara uğratmak adına işlem yapar, birileri de iyi niyetlidir, fakat mevzuatın bazı hususlarını atlayabilir. Ülkemizde iş yapmayan daha değerli oluyor. Niye? İş yapmadığı için eleştirilecek bir şeyi yok. Hata yapacak bir durumu yok. Kimse de 'Niye sen çalışmıyorsun?' demiyor. Bir başkası da gece-gündüz çalışıyor, kendini yırtıyor, kendini geliştirmeye çalışıyor. Ondan sonra herkes ortaya çıkan ürünü 'Şurası eksik, burası eksik' diye eleştiriyor. Önce iş yapmayı 'Niye yapmıyorsun?' diye teftiş et. Ondan sonra da diğer iş yapanlara bak."

İş üretmek için inisiyatif kullanmanın da çok önemli olduğunu kaydeden Tüfenkci, "O inisiyatifin kötü niyete gittiğini görürseniz de acımayın. Ama iyi niyetli inisiyatif kullanan arkadaşların da önünü açalım. Buna Türkiye'nin ihtiyacı var. Bizim iş yapanı mutlaka desteklememiz lazım. Onun için sizin tutumunuz çok önemli." diye konuştu.