İşte Türk şirketlerine en çok yatırım yapanlar

İşte Türk şirketlerine en çok yatırım yapanlar

Yabancı yatırımcılar, 2015 yılında 49 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yaptı.

Kurumun internet sitesinde yayımlanan 2015 Yılı Birleşme-Devralma  Görünüm Raporu'na göre geçen yıl Rekabet Kurumuna toplam 159 birleşme ve devralma  işlemi bildirildi. Bu işlemlerden 83'ünde hedef şirket veya ortak girişim,  Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketlerden oluştu. Bu dönemde 8 özelleştirme  işlemi değerlendirmeye alındı.

Rapora göre, 2015'te Rekabet Kurumu tarafından incelenen birleşme ve  devralmaların bildirilen hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye  kökenli olduğu işlemlerde (özelleştirmeler hariç), toplam işlem bedeli yaklaşık 8  milyar 645 milyon lira olarak belirlendi. Bu dönemde Rekabet Kurumuna bildirilen  ve gerçekleşen özelleştirmelerin toplam değeri ise yaklaşık 3 milyar 149 milyon  lira oldu.

Aynı dönemde tüm tarafları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre  kurulmuş şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmaların toplam işlem  değeri ise 9 milyar 233 milyon lira olarak hesaplandı.

Yabancı yatırımcılar, 2015'te 49 ayrı işlemde Türk şirketlerine  yatırım yaparken, yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya  göre ilk sırada Hollanda ile Lüksemburgkökenli yatırımcılar yer aldı.

Türk şirketlerinin devir konusu olduğu devralma işlemlerinde, yabancı  yatırımcılar yaklaşık 6 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef şirketin veya oluşturulan  ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemler içinde (özelleştirmeler hariç) en  yüksek işlem değeri 2 milyar 355 milyon lirayla deniz ve kıyı sularında yük  taşımacılığı alanında gerçekleşti. Bu dönemde Rekabet Kurumu’na bildirilen  birleşme ve devralma işlemleri son bildirim tarihinden ortalama 16 gün sonra  nihai karara bağlandı.

Öte yandan,  Kurum tarafından "Sinema Hizmetleri Sektör Raporu" da  yayınlandı.