Kredi kartı taksit sayıları yeniden değişiyor

Kredi kartı taksit sayıları yeniden değişiyor
Güncelleme:

Ekonominin 3 yıllık planlamasını belirleyen Orta Vadeli Program ile birlikte kredi kartlarına yeni düzenleme yolda. Karta taksit sayısı düşecek, asgari ödeme tutarındaki faizler artacak...

Bir süredir çalışmaları devam eden Orta Vadeli Program’ın (OVP) detayları belli oldu. Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı bu programa göre, enflasyonla mücadele amacıyla kredi kartı kullanımı sınırlandırılacak. Kart taksitine sınırlamanın yanında asgari ödemelerde uygulanan faizlerde de atışa gidilmesi planlanıyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre; program ile tüketimin önüne geçilirken, diğer yandan tasarrufun teşvik edileceği belirtiliyor. OVP’de Bireysel Emeklilik Sisteminde fon türlerinin katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacağı, devlet katkısı getirilerinin artırılmasını, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılacağı ifade edildi.

Ayrıca Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) işveren katkısı da getirilerek tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürüleceği belirtiliyor.

DAR VE ORTA GELİRLİYE KONUT

Sigorta sektörüne ilişkin olarak ise bina tamamlama sigortası yaygınlaştırılacak. Böylece tamamlanma riski içeren bazı projelerde hem müteahhitler hem de vatandaş için önemli bir garanti getirilmiş olacak.

Diğer yandan konut kredileri konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek.

AIRBNB DE DAHİL OLDU

Günübirlik konut kiralama platformu Airbnb platformu da OVP’ye girdi. Programa göre, kayıt dışılığın azaltılması ve turizm gelirlerinin artırılması için günübirlik konut kiralama yoluyla konaklamaların sertifikalandırılması gibi hususlarda gerekli mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecek.

HALKA ARZA DESTEK

Programın maddeleri arasında ilginç bir madde de sermaye piyasalarının sunduğu imkânlardan şirketlerin hayat döngülerinin her aşamasında daha fazla yararlanmasının temin edileceği ve halka arzların artırılması için gerekli adımların atılacağı şeklinde. Böylece ekonomi yönetiminin son hızla süren halka arzları bundan sonra da destekleyeceği, sermaye piyasalarının gelişmesi için çaba harcayacağı OVP’nin maddeleri arasında yerini alıyor.

VARLIK FONUNDAN YATIRIMLAR

Türkiye Varlık Fonu ve özel sektör tarafından gübre ve petrokimya başta olmak üzere yeni yatırımlar hayata geçirilecek. Fon bünyesinde kurulacak teknoloji fonu ile girişim şirketleri desteklenerek stratejik teknolojik yatırımlara yönelik ekosistem geliştirilecek.

Ayrıca “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Programı” gözden geçirilerek ihracatı destekleyici ve yüksek katma değerli ürünlere uygulanacak.