Kriz kahininden yatırım planlarında radikal değişiklik

Kriz kahininden yatırım planlarında radikal değişiklik
Güncelleme:

2008 krizini önden tahmin ederek tüm dünyada ekonomi çevreleri tarafından "kriz kahini" olarak adlandırılan Michael Burry'nin yatırım şirketi yatırım portföyünde radikal değişikliklere gitti...

2008 krizini bilmesiyle tanınan ve The Big Short (Açığa Satış) filmi ile ünlenen Michael Burry'nin yatırım şirketinin 2023 sonundaki pozisyonu belli oldu.

Şirketin dün düzenleyici kuruluşa verdiği bilgiye göre Burry, son dönemde aşırı kâr eden Nvidia gibi yarı iletken şirketlerine karşı açtığı pozisyonunu sonlandırdı ve bunun yerine farklı sektörlerdeki hisseleri topladı.

Firmanın 2023 sonundaki pozisyonunu açıklayan belgeye göre ünlü yatırımcı Michael Burry'nin şirketi Scion Asset Management, geçen yıl S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri için aldığı negatif pozisyonları kapattı ve bu yıl para yöneticisinin portföyünde hiç bir düşüş pozisyonu yer almadı.

Kötümserliğe son verdi

Scion ayrıca portföy değişiminin bir parçası olarak, sağlık hizmetleri, teknoloji ve finans dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde yeni pozisyonlar oluşturdu.

Böylece başta Nvidia olmak üzere çip üreticilerine karşı kötümserliğine son veren Burry, aralarında Oracle ve HCA Healthcare’in de bulunduğu teknoloji ve sağlık sektörü hisselerinde 5 milyon doların üzerinde alım yaptı.

Firmanın Çinli şirketler için olumlu pozisyon alması da şaşırttı. Burry, Çinli şirketler Alibaba Group Holding ve JDcom şirketlerindeki pozisyonlarını artırarak bu şirketlerin hisselerini portföylerinin en büyük varlıkları haline getirdi.

Alibaba yılbaşından bu yana yüzde 5, JDcom neredeyse yüzde 20 değer kaybetmişti. Bu nedenle küresel fon yöneticileri Çin'de devam eden emlak krizi ve yavaşlayan büyüme nedeniyle Çin hisse senetlerindeki pozisyonlarını gevşetiyordu.

Burry, 2022'nin sonunda New York Borsası'nda işlem gören Alibaba ve JDcom'un hisselerini satın almış, sonrasında pozisyonunu 2023'ün ikinci çeyreğinde kapatmıştı. Şirketin aylar sonra Çinli şirketler için yeniden pozisyon açtığı görüldü.

Öte yandan veriler aralık ayı sonuna kadar elde olan varlıkları takip ettiğinden, fonların son bir buçuk ay içinde pozisyon değiştirmiş olabileceği belirtildi.

Michael Burry kimdir?

Amerikalı bir yatırımcı, hedge fon yöneticisi ve doktor olan Michael James Burry, kişisel yatırımlarına odaklanmak önce 2000'den 2008'e kadar yönettiği hedge fonu Scion Capital'i kurdu.

2007 ve 2010 yılları arasında meydana gelen yüksek faizli ipotek (mortgage) krizini tahmin eden ve bundan kâr eden ilk yatırımcılar arasında olduğu biliniyor.

Bu olay aynı zamanda The Big Short adıyla bir film ve kitaba da konu oldu.