TL eriyince Türkiye ile resmen alay ettiler: ''Artık daha da ucuz!''

TL eriyince Türkiye ile resmen alay ettiler: ''Artık daha da ucuz!''
Güncelleme:

Türk Lirası'nın döviz karşısında devam eden değer kaybı, tatil planı yapan yabancı turistleri Türkiye'ye çekmeye devam ederken İngiliz basını Türkiye için “Akdeniz’in en ucuz tatil yeri daha da ucuzladı” manşetini attı.

İngiliz Telegraph gazetesi, “Akdeniz'in en ucuz tatil merkezi daha da ucuzladı” başlıklı haberinde TL'nin değer kaybıyla adeta alay etti.

3 Temmuz itibarıyla 1 sterlinin 33 TL olduğuna dikkat çekilen haberde, geçen nisandan bu yana bu miktarın 10 TL yükseldiği, TL'nin son 10 yılda Türkiye'deki siyasi ve ekonomik krizler sonucu hızla değer kaybettiği kaydedildi.

10 yıl önce 1 sterlinin 3 TL olduğunu, Covid-19 pandemisi öncesi 2020 başında bile 8 lira civarında seyrettiğini kaydeden Telegraph, TL'deki değer kaybının özellikle Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından ciddi boyutlara ulaştığı yorumunu yaptı.

İşte İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan o haber:

Türk Lirası'nın döviz karşısında devam eden değer kaybı, tatil planı yapan yabancı turistleri Türkiye'ye çekmeye devam ederken İngiliz basını Türkiye için “Akdeniz’in en ucuz tatil yeri daha da ucuzladı” manşetini attı.

Piyasalarda son durum...

TCMB politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 15’e yükselttiği 22 Haziran tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yayımladığı mesajlar da PPK özetleri metnini neredeyse baştan sona değiştirmiş oldu. Ancak TCMB'nin bu kararı piyasaya bekleneni vermedi ve son bir ayda TL’deki değer kaybının hızlanmasıyla Türk Lirası, bu yılın başından beri dolara karşı yüzde 30'a yakın değer kaybetti. Seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs’ta 19,60 seviyesinde seyreden Dolar 26,25 TL'yi, Euro/TL de 28,40 TL'yi, Gram altın da 1.623 TL'yi görerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. 

 Ekonomistlere göre dolar/TL kurunun bundan sonra göreceği seviyeyi, yine Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşmanın hangi hızda kaydedileceği etkileyecek.

Öte yandan küresel piyasalar, dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon tehlikesini işaret etmesiyle karışık bir seyir izliyor. ABD'de enflasyon endişesinin kısmen azalmasıyla rahatlayan piyasalar, resesyon fiyatlamalarının güçlenmesiyle yeniden yön arayışına girdi. Ayrıca ABD ekonomisinin resesyona girebileceği ihtimali de öne çıkmaya devam ediyor. Ülkede terse dönen getiri eğrisi son yıllardaki en keskin resesyon fiyatlamasına işaret ederken, ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark yaklaşık 108 baz puanla 1980'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İşte piyasalarda son durum:

Dolar, Euro, Sterlin, Japon Yen'i...

Güne 25,94 TL'den başlayan Dolar 26,05 TL'den, 
28,26 TL'den başlayan Euro 28,42 TL'den, 
32,95 TL'den başlayan Sterlin 33,13 TL'den, 
17,96 TL'den başlayan Japon Yeni ise 18,07 TL'den işlem görüyor.