Vatandaşı kuruş, kuruş soyuyorlar

Vatandaşı kuruş, kuruş soyuyorlar
Güncelleme:

Vatandaşların ihmali, marketlerin uyanıklığı ile birleşince vatandaş para üstü kuruşlarla soyuldu...

Market kasasında kalan kuruşlarla vatandaşın milyonlarca lirası alınıyor. Tüketici istemedikce hiçbir market para üstü vermiyor. Etiketler kuruşlu yazılıyor ama tahsilat liralı yapılıyor...

Fahiş zamları ile gündemden düşmeyen marketler, şimdi de kuruş oyunu ile sahne aldı. Vatandaşın ihmali de birleşince market kasalarında kalan kuruşlar milyonlarca liralık büyüklüğe ulaşıyor. Etiketleri hep kuruşlu rakamlarla oluşturan marketler, nedense tahsilatlarda rakamları yukarı yuvarlayıp kuruş üstü vermiyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Halkımız, bilinçli davranıp marketten kuruşunu istemeli. Devir 1 kuruşun hesabını yapma devri" ifadelerini kullandı. Palandöken, Haziran ayı itibarıyla piyasada 142 milyon adet 1 kuruşun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Yetkililerimiz geçen seneden beri 11 milyon 1 kuruş basmasına rağmen yeterli gelmedi, piyasada kuruş gören yok. Kuruşlu para üstünün ödenmesinde vatandaşımız ısrarlı olmalıdır. Kuruşları beğenmeme veya almama lüksü olacak kadar zengin değiliz. Piyasadaki 142 milyon adet 1 kuruş nerede? Devir 1 kuruşun hesabını yapma devri."

MARKETTE YÜZDE 100 BAYRAM ZAMMI

Marketler, bayram nedeniyle pazarların kapalı olmasını da fırsata çevirdi. Vatandaş, sebze-meyve almak için markete gittiğinde şok fiyatlarla karşılaştı. Bazı marketler, Arife gecesi etiketleri değiştirerek, sebze-meyve fiyatlarına bir gecede yüzde 100 zam yaptı. Bayram günü açık pazar ve ya alternatif market bulamayan vatandaş, fırsatçı marketlere boyun eğmek zorunda kaldı. Bir market, çalışanı bayramda açık olmanın karşılığı olarak fiyatları artırdıklarını itiraf etti.