Zam pazarlığı için kritik görüşme

Zam pazarlığı için kritik görüşme
Güncelleme:

Memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri öncesi Memur-Sen heyeti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ziyaret etti.

Toplu sözleşme sürecinin başlamasına saatler kala gerçekleştirilen ziyarette Bakan Şimşek'e kamu görevlilerinin beklentileri ve Memur-Sen’in teklifi iletildi. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan'ın da hazır bulunduğu ziyaretin ardından açıklama yapan Genel Başkan Ali Yalçın, "Rasyonel bir bakışla hazırladığımız 7. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizin 6 milyonu aşan memur ve memur emeklisi için önemini Bakan Şimşek’e ilettik" dedi.

"TÜRKİYE YÜZYILI'NA YAKIŞACAK ŞEKİLDE SONUÇLANMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin detayları paylaşan Yalçın, "Kamu personel sisteminde yaşanan sorunlar, emekli kamu görevlilerine yansıtılmayan ilave seyyanen ödeme ile ücret skalasında, gelir dağılımında ve vergi sisteminde adaleti sağlayacak diğer toplu sözleşme tekliflerimizi de gündeme getirdik. 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin kamu görevlilerinin emeğini ve alın terini önceleyecek, beklentilerini hayata geçirecek şekilde tamamlanması ve Türkiye Yüzyılı'na yakışacak şekilde sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

MEMURLAR TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Memur sendikaları görüşme öncesi taleplerini açıkladı. Masada yer alacak üç konfederasyonun talepleri özetle şöyle:       

- Memur Sen iki yıllık zam talebini toplam yüzde 110 olarak açıkladı. 

- Maaşlarda 1650 TL artış, 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil toplamda yüzde 70, 2025 yılı için 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil toplamda yüzde 40 artış.

- Aylık 7 bin 650 TL kira yardımı. Ramazan ve Kurban bayramlarında ayrı ayrı 4 bin 850 TL dini bayram ikramiyesi. Eş yardımı 2 bin TL, çocuk yardımı 500 TL. 

- Türkiye Kamu Çalışanları Sendikası’nın (Kamu Sen) iki yıllık zam talebi yüzde 158,4 oldu. 

- 2024’ün tamamı için refah payı dahil kümülatif yüzde 100 artış, 2025’in tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara yüzde 58,4 zam.

-Taleplerin karşılanması durumunda 25 bin 51 lira düzeyinde olan ortalama memur maaşı 2024’te 50 bin 153 liraya; 2025’te de 79 bin 442 liraya çıkarılsın. 

- Kirada oturan tüm kamu çalışanlarına aylık 7 bin 850 lira kira yardımı yapılsın.  

KESK ise en düşük memur maaşının ocak ayında 45 bin TL’ye çıkarılmasını istiyor. 

- Kamuda en az maaşı alan, eşi çalışmayan, 2 çocuklu, konutu olmayan, 15. derecenin 1. kademesindeki hizmetlinin mevcutta 8 bin 77 TL’lik ilave seyyanen ödenekle 22 bin TL olan maaşı Ocak 2024’ten itibaren en az 45 bin TL’ye çıkarılsın. 

- Konutu olmayan emekçilere büyükşehirlerde 7 bin 500 TL, diğer şehirlerde 5 bin TL kira yardımı.

BAKAN IŞIKHAN: İNŞALLAH UZLAŞACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin ''Taraflar ile bir araya geleceğiz. İnşallah görüşmeleri uzlaşmayla sonlandıracağız" açıklamasını yapmıştı.