Ev ve Arsasını Satanlar Dikkat: Büyük takip başlıyor! Beyanname vermeyene ağır ceza yolda

Ev ve Arsasını Satanlar Dikkat: Büyük takip başlıyor! Beyanname vermeyene ağır ceza yolda
Güncelleme:

Gayrimenkul piyasasında milyonlarca mülk sahibini yakından ilgilendiren kritik tarih yaklaştı. Son 5 yıl içinde ev, arsa veya iş yerini satanlar için "Değer Artışı Kazancı" vergisi beyanname dönemi 1 Mart 2026 itibarıyla başlıyor. Unutanı veya bildirmeyeni ise sadece vergi değil, ağır faiz ve usulsüzlük cezaları bekliyor. İşte bilmeniz gereken tüm detaylar...

Gayrimenkulünü elden çıkaran vatandaşlar için Mart ayı "hesap vakti" demek. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, satın aldığı taşınmazı 5 yıl (1.825 gün) dolmadan satanlar, elde ettikleri kâr üzerinden vergi ödemekle yükümlü. Birçok mülk sahibinin "benim haberim yoktu" diyerek mağdur olduğu bu düzenlemede, Gelir İdaresi Başkanlığı denetimleri sıkılaştırdı.

5 yıl kuralı nasıl işliyor?

NTV'nin haberine göre vergi mükellefi olup olmadığınızı anlamanın yolu takvime bakmaktan geçiyor. Eğer mülkünüzü aldığınız tapu tescil tarihinin üzerinden tam 5 takvim yılı geçmediyse, alış ve satış fiyatı arasındaki fark "değer artışı" sayılıyor. Ancak bu süreyi doldurduysanız, satıştan ne kadar kâr ederseniz edin vergiden muaf tutuluyorsunuz.

Önemli İstisna: Miras yoluyla kalan veya karşılıksız (bağış) olarak size geçen mülklerin satışında 5 yıl kuralı uygulanmıyor. Bu satışlar vergiden tamamen muaf.

Enflasyon Koruması (Endeksleme) Avantajı

Vergi hesaplanırken sadece basit alış-satış farkına bakılmıyor; mülk sahibi enflasyona ezdirilmiyor. Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) üzerinden yapılan maliyet güncellemesiyle, alış fiyatınız güncel değerine taşınıyor.

Örnek Hesaplama:

Alış: Aralık 2023'te 5 milyon TL.
Satış: Ağustos 2025'te 8 milyon TL.
Sonuç: Enflasyon düzeltmesi sonrası maliyetiniz 7,65 milyon TL'ye çıkıyor. Aradaki kâr 350 bin TL olarak hesaplanıyor ve istisnalar düşüldükten sonra yaklaşık 38 bin TL vergi çıkıyor. Beyanname verilmezse bu rakam cezalarla ikiye katlanabiliyor!

Beyanname ve Ödeme Takvimi 

2025 yılı içerisinde gayrimenkul satışı yapanların şu takvime uyması hayati önem taşıyor:

Beyanname Verme Süreci: 1 Mart – 31 Mart 2026
1. Taksit Ödemesi: Mart 2026 sonuna kadar.
2. Taksit Ödemesi: Temmuz 2026 sonuna kadar.

Bildirmeyenleri Neler Bekliyor?

Dijitalleşen tapu ve banka sistemleri sayesinde Gelir İdaresi, satışları anlık olarak takip edebiliyor. Beyanname vermeyen mükellefler tespit edildiğinde; asıl vergi borcuna ek olarak vergi ziyaı cezası ve aylık olarak işleyen gecikme faizi kapınızı çalabilir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan tutmayan hesaba tepki çeken açıklama! Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan tutmayan hesaba tepki çeken açıklama! İstanbul'da bir korkunç kadın cinayeti daha: Eşini çocuklarının gözü önünde katletti! İstanbul'da bir korkunç kadın cinayeti daha: Eşini çocuklarının gözü önünde katletti! Baraj kapakları açıldı, Sarıçay taştı, taşkındaki son durum dron kamerasıyla görüntülendi Baraj kapakları açıldı, Sarıçay taştı, taşkındaki son durum dron kamerasıyla görüntülendi Ramazan öncesi büyük ifşa! Bakanlık "Kara Listeyi" güncelledi: İşte güncel taklit-tağşiş listesi Ramazan öncesi büyük ifşa! Bakanlık "Kara Listeyi" güncelledi: İşte güncel taklit-tağşiş listesi Şirin Sarı’dan altın fiyatlarında yaşanan fırtına sonrası korkutan uyarı Şirin Sarı’dan altın fiyatlarında yaşanan fırtına sonrası korkutan uyarı Sevgilisini dağın zirvesinde ölüme terk eden dağcı hakim karşısında! Sevgilisini dağın zirvesinde ölüme terk eden dağcı hakim karşısında! Bahar bitiyor, Sibirya kışı geliyor! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek! Bu tarihlere dikkat Bahar bitiyor, Sibirya kışı geliyor! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek! Bu tarihlere dikkat Galatasaray, Juventus’u dağıttı, ülke puanımız şaha kalktı Galatasaray, Juventus’u dağıttı, ülke puanımız şaha kalktı Hava bir anda ısınıp bir anda soğuyacak... Fırtına, yağmur ve kar alarmı verildi! Hava bir anda ısınıp bir anda soğuyacak... Fırtına, yağmur ve kar alarmı verildi! Sigara tiryakilerine kötü haber: Bir dev zam daha geldi! Sigara tiryakilerine kötü haber: Bir dev zam daha geldi!
7 büyüklüğünde deprem bildirimi ortalığı karıştırdı 7 büyüklüğünde deprem bildirimi ortalığı karıştırdı İnternetten tanışmışlar... Bir genç kendi evinde korkunç bir şekilde öldürüldü! İnternetten tanışmışlar... Bir genç kendi evinde korkunç bir şekilde öldürüldü! Baraj seviyesi yüzde 100'e ulaştı, çay taştı, her yer sular altında kaldı! Baraj seviyesi yüzde 100'e ulaştı, çay taştı, her yer sular altında kaldı! Ortalığı karıştıran büyü iddiası: Gece yarısı ekipler o mezarı açtı! Ortalığı karıştıran büyü iddiası: Gece yarısı ekipler o mezarı açtı! Juventus'a fark atan Galatasaray'ın muhtemel rakipleri belli oldu! Juventus'a fark atan Galatasaray'ın muhtemel rakipleri belli oldu! ''Aynı anda 10 kişiyle flört'' sözleri olay olmuştu, soluğu savcılıkta aldı! ''Aynı anda 10 kişiyle flört'' sözleri olay olmuştu, soluğu savcılıkta aldı! Arap yarımadası Ramazan ayını 1 gün öne çekti, cübbeli de destek verdi: ''Bugün oruç tutulmalı'' Arap yarımadası Ramazan ayını 1 gün öne çekti, cübbeli de destek verdi: ''Bugün oruç tutulmalı'' İstanbul'u terk edip köyüne döndü, şimdi bir serveti yönetiyor! İstanbul'u terk edip köyüne döndü, şimdi bir serveti yönetiyor! Galatasaray, Juventus'u yıktı geçti! 1963 yılından beri evinde İtalyan takımlarına yenilmiyor Galatasaray, Juventus'u yıktı geçti! 1963 yılından beri evinde İtalyan takımlarına yenilmiyor Cem Küçük'ten İstanbul'un Boğaz köprülerinin yabancılara satışına skandal savunma! Cem Küçük'ten İstanbul'un Boğaz köprülerinin yabancılara satışına skandal savunma!