18 Mart Şehitler Günü

18 Mart Şehitler Günü

Şehitler anısına Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen törene, şehit yakınlarının yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ile kuvvet komutanları da katıldı- Bir şehit babasının, "Evladını vatan için toprağın bağrına basmış bir baba olarak diyorum ki,

ANKARA (AA) - Şehitler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlenen törenle anıldı. Şehit ailelerinin yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanlarının da katıldığı törende, duygusal anlar yaşandı.

18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki Atatürk Kültür Sitesi'ndeki törene, Çanakkale, Kore savaşları, Kıbrıs Barış Harekatı ile görevi sırasında veya bölücü terör örgütüyle mücadelede şehit olanların yakınları katıldı.

Törende, yurdun çeşitli yerlerinden asker şehitlerin yanı sıra sivil memur, savcı, polis, öğretmen ve köy korucusu olmak üzere 44 şehidin 91 yakını yer aldı. Salonda, 24 Temmuz'dan bu yana bölücü terör örgütüne yönelik operasyonda şehit olan askerlerin yanı sıra, Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında düzenlenen terör saldırısında şehit olanlardan bazılarının yakınları da hazır bulundu.

Tören, şehit ailelerinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin salondaki yerlerini almasıyla başladı. Akar, salona gelişinde şehit ailelerini selamladı. Komutanlar, şehit ailelerinin yanına oturarak etkinliği izledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, ilk olarak şehit ailelerinin törene davet edilmelerini anlatan kısa film sunuldu. Daha sonra TSK Foto Film Merkezi Komutanlığınca hazırlanan ve sanatçı Kerem Alışık'ın seslendirdiği "Çanakkale Muharebelerinde İstanbul Lisesi Öğrencilerinin Şehadeti" konulu kısa film izlendi.

- "Vatan sağ olsun"

Şehit İstihkam Astsubay Üstçavuş Erdem Ertan'ın babası Mustafa Ertan ise törendeki konuşmasında, bir şehit babası olarak etkinlikte yer almaktan duyduğu kıvancı dile getirdi.

Tarihi zaferle şanla, şerefle dolu Türk milletinin hiçbir zaman vatanı için canını vermekten çekinmediğini ifade eden Ertan, tarihin bunun örnekleriyle dolu olduğunu söyledi. Şehitliği dini ve milli bir kavram olarak nitelendiren Ertan, şehitlerin Kur'an-ı Kerim'de cennetle müjdelendiğini hatırlattı.

Şehit babası Ertan, bölücü terör örgütünün yurdun birçok yerinde kalleşçe, sinsice kadın, erkek, yaşlı çocuk ayrımı yapmadan saldırılar gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Ülkemizi bölmek isteyenlere ve kardeşi kardeşe düşürme planları yapanlara karşı yıllarca kahramanca, özverili şekilde gece, gündüz demeden mücadele eden asker, polis ve korucuları kutlamak istiyorum. Bu hain terör örgütünün amaçlarını engellemede başarılı olmuşlardır" diye konuştu.

Şehitlere rahmet, gazilere şifa dileyen Ertan konuşmasını, "Evladını vatan için toprağın bağrına basmış bir baba olarak diyorum ki, vatan sağ olsun" diyerek tamamladı. Kürsüden inerken gözyaşlarına engel olmayan şehit babasını, yanına gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar teskin etti.

- "Hayme Ana" ve "Turgut Alp"ten kısa film

"Diriliş Ertuğrul" dizisinde "Hayme Ana" karakterini canlandıran sanatçı Hülya Darcan'ın anlatımıyla hazırlanan "Söğütlü Ananın Evladına Nasihati" kısa filminin sunulduğu tören, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkiye Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Özden'in "Çanakkale Muharebeleri ve Atatürk" konulu konferansıyla devam etti.

"Diriliş Ertuğrul" dizisinde "Turgut Alp" rolündeki sanatçı Cengiz Coşkun'un anlatımıyla hazırlanan "Reşat Çiğiltepe'nin Vazife Bilinci" adlı kısa filmin izlettirilmesinin ardından "Çanakkale Oratoryosu" sinevizyon eşliğinde sahnelendi.

Atatürk Kültür Sitesi'ndeki etkinliğin sonunda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, şehit yakınlarına günün anısına hediyeler verdi.

- Mehmetçik Yemekhanesi'nde öğle yemeği

Tören sonrasında komutanların şehit yakınları ile çekildiği hatıra fotoğrafının ardından, "Mehmetçik Yemekhanesi"ne geçildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve komutanlar burada şehit yakınları ve askerlerle yemek yedi. Yemek öncesi bir albay tarafından yemek duası yaptırıldı.