2014 DGS Başvuru kılavuzu yayınlandı,DGS başvuru formunu unutmayın

2014 DGS Başvuru kılavuzu yayınlandı,DGS başvuru formunu unutmayın

OSYM 2014 DGS Dikey Geçiş sınavı başvuru formunu yayınlandı. Bayanlar bu tercihleri kaçırmayın.

OSYM 2014 DGS Dikey Geçiş sınavı başvuru formunu yayınlandı. Bayanlar bu tercihleri kaçırmayın. Dikey Geçiş Sınavı başvuruları başladı. Özellikle bayan ziyaretçilerimiz için bu tarihleri size hatırlatıyoruz.

ÖSYM\'den yapılan açıklamaya göre, 19 Temmuz\'da  gerçekleştirilecek olan DGS\'ye başvurular 26 Mayıs\'ta başlayacak, 4 Haziran\'da sona erecek.

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar  ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilecek.

İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da sınava girmeleri gerekiyor.  

Sınava başvurmak isteyen adaylar, DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM\'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer alıyor.  Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor

2014 DGS BAŞVURU ŞARTLARI NELER

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.
Gerek merkezî yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek
yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2014-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2014-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki  adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin İnternet adresinden edinilmelidir.

Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya  alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.