İstanbul’da sahte ilaç çetesi çökertildi

İstanbul’da sahte ilaç çetesi çökertildi
Güncelleme:

İstanbul’da, sahte ilaç ticareti yaptığı iddia edilen 24 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında 2020-2022’de suç örgütü elebaşı D.T. ile akrabalarının yönettiği 16 ilaç firmasında çalışan 37 zanlıyı şüphe üzerine takibe aldı.

AA’nın aktardığına göre şüphelilerin, ilk etapta Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı raporlarına göre toplam değeri 98 milyon 26 bin 348 lira olan 11 cins sahte ilacı farklı tarihlerde İran’a sevk ettikleri tespit edildi.

Satış nedeniyle İran vatandaşı müşteki N.R.A’dan 3 milyon 500 bin avro, A.A.K’dense 1 milyon 800 bin avro alan şüphelilerin ilaçları göndermeyip hileli davranışlarla bu kişileri dolandırdıkları belirlendi.

Şüphelilerin, bu kapsamda KDV iadesi olarak da 1 milyon 664 bin 993 lira aldığı tespit edildi.

Kayıt dışı yurt içine satıldı

Söz konusu çetenin, 2021 ve 2022’de, toplam 100 bin 751 adet yeşil reçeteye tabi, kayıt dışı üç farklı ilacı da yurt dışına ihraç edilmiş gibi göstererek, kayıt dışı olarak yurt içine sattığı anlaşıldı.

Çete üyelerinin bu ilaçları çıkarttığı kutuları boş bırakarak veya herhangi bir etkisi olmayan ilaçları bu kutulara yerleştirerek, hileli yöntemlerle farklı ülkelere gönderdikleri öğrenildi.

Soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda 24 şüpheli gözaltına alındı, 14 zanlıyı yakalama çalışmalarıysa sürüyor.