Aile ve Şiddet Uluslararası Konferansı -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: -Nasırlaşmış kalplerle, vicdansız yüreklerle sorun çözemeyiz. Sevgi, merhamet, vicdan, hoşgörü ve empati toplumu olmak

Aile ve Şiddet Uluslararası Konferansı     -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin:     -Nasırlaşmış kalplerle, vicdansız yüreklerle sorun      çözemeyiz. Sevgi, merhamet, vicdan, hoşgörü ve empati      toplumu olmak

İSTANBUL Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, nasırlaşmış kalplerle ve vicdansız yüreklerle sorunların çözülemeyeceğini belirterek, "Sevgi, merhamet, vicdan, hoşgörü ve empati toplumu olmak durumundayız" dedi.

İSTANBUL Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, nasırlaşmış kalplerle ve vicdansız yüreklerle sorunların çözülemeyeceğini belirterek, "Sevgi, merhamet, vicdan, hoşgörü ve empati toplumu olmak durumundayız" dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kadın Platformu'nca İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Aile ve Şiddet Uluslararası Konferansı'nın açılışında konuşan Şahin, dünyanın aile ve şiddeti toplumsal bir sorun olarak gördüğünü söyledi.

Şiddet aile kavramlarının aslında hiç bir araya gelmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, konuyla ilgili bakanlık olarak gerekli tedbirleri alarak, politikalar ürettiklerini belirtti.

Şahin, bakanlığın yeniden yapılandırıldığını hatırlatarak, "Aile mekanizmasını güçlü tutmamız, toplumun güçlü tutulması anlamı geliyor. Her bireyin yakın çevresiyle mutlu ilişkiler kurabilmesi ve insanoğlunun mutlu olarak hayatına devam edebilmesi önemli. Kentleşme, göç, sanayileşme gibi çevresel etkenler nedeniyle ailede yeni sorunların yaşandığını görüyoruz" diye konuştu.

Fatma Şahin, yeni gelişen sorun alanlarına çözüm bulabilmek ve yuva sıcaklığını sağlayabilmek için Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak gelen önerileri de değerlendirerek bir planlama yaptıklarını dile getirerek, evlenecek gençlere yönelik eğitim düzenlemeye karar verdiklerini kaydetti.

-"Evlilik kurumu, araba kullanmaktan daha önemsiz değil"-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, "evlilik kurumu, araba kullanmaktan daha önemsiz değil" diyerek, "evlilik öncesi eğitim" ile ilgili bilgi verdi.

Eskiden geleneksel aile yapısında aileyle ilgili bir sorun olduğunda çevreden bir kanaat önderi, öğretmen, imam ya da muhtarın bunu çözmeye çalıştığını, ancak büyük şehirlerde bunu sağlamanın pek mümkün olmadığını anlatan Şahin, bu ihtiyacı gidermek için "aile ombudsmanlığı"nı geliştirdikleri ve pilot uygulamasını yaptıklarını bildirdi.

Bir anket çalışmasına göre, son 15 yılda ortalama her yıl 550-650 bin kişinin evlendiğini aktaran Şahin, bunlardan yaklaşık dörtte birinin boşandığını, ayrılan çiftlerin yüzde 80'inin yeniden evlendiğini, bunların yüzde 14'ünün de hayatını yeniden eski eşiyle birleştirdiğini kaydetti.

Aile ombudsmanlığı modellemesiyle boşanma kararı alan çiftleri kararlarını tekrar düşünmeye yönlendirmeye ve boşanma olacaksa bunun en az zararla gerçekleşmesini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Şahin, "Medyada yer aldığı gibi ikna odası, zorla durdurma gibi değil. Bilgiyle, eğitimle, süreci yönetmek. Süreci yönetirken iki kişinin vereceği karara göre bunu yapma şeklinde bir çalışmayı hayata geçirmeye çalışıyoruz" dedi.

-"Aileyi korumaya çalışıyoruz"-

Bakan Şahin, şiddetle ilgili temel bir yasa çıkardıklarını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biraz önce buraya protesto için gelen arkadaşların niyeti üzüm yemekse biz zaten üzüm yemeye çalışıyoruz ama bağcı dövmekse o başka bir şey. İfade özgürlüğüyse biz zaten her ortamda dinliyoruz. Ancak yapılan çalışmaları, bu kadar emeği, yok etmenin de ifade özgürlüğünden ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Şiddeti önlemeye, aileyi korumaya çalışıyoruz. Temel bir yasayı çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kadar emeği görmezden gelip bunu provoke etmek artık ideolojik bir bakış açısından başka bir şey değil. Çok temel bir yasayı bağıranlarla beraber çıkardık."

Kadını ve erkeği birbirine düşman etmeden, çatıştırmadan birlikte mutlu ve huzurlu yaşayabileceği sistemleri oluşturmaya çalıştıklarını belirten Şahin, ailenin mukaddes bir kurum olduğunu, rüzgar nereden gelirse gelsin sağlam durmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Şahin, çalışmalarının aralıksız devam edeceğini ifade ederek, "Dünyanın en iyi yasasını çıkarırsanız çıkarın, en mükemmel uygulamaları yaparsanız yapın, her şey insanda başlıyor. Nasırlaşmış kalplerle, vicdansız yüreklerle sorun çözemeyiz. Sevgi, merhamet, vicdan, hoşgörü ve empati toplumu olmak durumundayız. Bunları yükselen bir değer haline getirip, hukuk devleti olma konusunda ikisini atbaşı götürüp, eğitimle de toplumdaki algıyı yönetip, bütüncül yaklaşımla temel sorunları çözmek durumdayız. Bu işi 74 milyonun seferberliğiyle çözeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

-GYV Başkanı Yeşil-

GYV Başkanı Mustafa Yeşil de ideal toplumun ancak ideal fertlerden oluşabileceğini söyledi.

İnsanın kişiliğinin inşa edildiği yerin aile olduğunu belirten Yeşil, ailede şiddete maruz kalanların hayatlarının sonraki süreçlerinde travmalar yaşadığını ifade etti.

Yeşil, şiddetin önlenmesinde herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, insanların bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Bu arada konferans başlamadan, daha önce provokatif eylemlerde bulundukları gerekçesiyle bir grup kadın, güvenlik güçlerince salondan çıkarıldı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın mesaj gönderdiği konferansa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu ile davetliler katıldı.

-Konferans-

Aile ve Şiddet Uluslararası Konferansı'nda 15 ülkeden 30 akademisyen, yazar ve araştırmacı bir araya gelecek.

Konferansta, Hindistan, Polonya, Japonya, Almanya, Arnavutluk, Yeni Zelanda, Moldova, Tayvan, Brezilya, İtalya, Belçika, Amerika İsviçre ve Türkiye'den konuşmacılar, "Aile ve Şiddet" konusunda farklı disiplinler ve perspektiflerle hazırladıkları tebliğleri sunacak.

"Aile ve Şiddet: Uluslararası Yaklaşımlar", "Aile İçi Şiddet ve Hukuki Boyutu", "Çocuğa Karşı Şiddet ve Sonuçları", "Aile ve Şiddet: Dini Perspektifler", "Aile İçi Şiddet ve Toplumsal Boyutu" başlıklı konuların ele alınacağı konferans, 26 Kasım'da sona erecek.

Muhabir: Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu