''Ateşkes her an bitebilir''

Güncelleme:

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Moskova'da Türkiye ile Rusya arasında imzalanan yeni İdlib anlaşması için "Suriye sorunu bütünüyle çözülmediği sürece harekat devam eder" dedi.

Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un hazırlayıp sunduğu İdlib Zirvesi özel programına konuk oldu.

Programda Rusya'da varılan anlaşmayı bir taviz olarak görmemek gerektiğini vurgulayan İsmail Hakkı Pekin, "Anlaşma demek almak ve vermek anlamındadır. S Biri galip gelir, kılıçını koyar o kılıç ne kadar ağırsa dilediğini yaptırır. Ben taviz olarak değerlendirmiyorum." dedi. 

HERKES HESABINI İDLİB'DE ÇÖZMEYE KALKTI

Olaya daha geniş bakmak gerektiğini söyleyen Pekin, bölgede herkesin bir hesabının olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Herkes hesabını İdlib'de çözmeye kalktı. Biz kapıları açtık, ABD Rusya ile hesabını bizim üzerimizden kesmeye çalıştı. Rusya daha farklı davrandı ve sonuçta, baktılar ki bu iş çok daha büyüyecek ve içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Onun için Amerikanın, Rusya ile Türkiye anlaşacak demelerinin nedeni de budur. Eğer biraz daha devam edilseydi dünyadaki bütün problemlerin çözüm yeri olarak İdlib görülecek ve birbirlerine gireceklerdi. Rusya, ABD, Türkiye, Batı. Nitekim kapıları açtık dünya kadar sorun çıkmaya başladı. Bu nedenle herkes ateşkese uygun baktı."

HATAY TOPRAKLARINDA PEŞAVERLEŞME SORUNU ORTAYA ÇIKACAKTI

M4 karayolunun Suriye'nin yemek borusu olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Pekin, "Burası kapandığı zaman aşağıya doğru hiçbir mal akımı olmaz. Onun için burası açık bırakıldı. Türkiye'nin tezi neydi yukarıda bir güvenli bölge olsun. Ama bunun bir mahsuru vardı. Güvenli bölgede 2-3 milyon sığınmacı ve 100 bin civarında terörist olacaktı. Bir süre sonra bizim Hatay topraklarımızın Peşaverleşmesi sorunu ortaya çıkacaktı. M4 karayolunu güvenli hale getirdiler. M5 karayolu tamamen Suriye'nin kontrolünde zaten. M4'ün güvenli hale getirilmesi göçü de önleyebilir. Sığınmacılar bu sayede iş bulabilirler. Kendilerine insani ve sağlık yardımı ulaştırılabilir." dedi. 

2,5 AY SONRA ATEŞKES TEKRAR BOZULABİLİR

Son 2-3 aydır yaşananlar nedeniyle hem Türk hem de karşı taraftaki askerlerin çok yorulduğunun altını çizen Pekin, "Uzun bir zamandır muharebe yapılıyor, şehit veriliyor bir soluklanması gerekiyor insanların. Savaşlar hep böyledir. Ateşkes verilir, soluklanır birlikler hazırlanır. Ama her şey öyle kritik noktalara, dengelere bağlandı ki, o kritik dengeler her an bozulabilir. 2,5 ay sonra ateşkes tekrar bozulabilir. Bu palyatif - geçici bir çözümdür. Çünkü bu sorunun çözümü Suriye sorununun çözümü ile biter. Suriye sorunu bütün olarak çözülmeden bizim buradaki harekatımızın, buradaki olayların bitmesi mümkün değil. Hatta sadece Suriye ile değil Irak sorununun da çözümü ile biter. Aksi takdirde alacağımız tüm tedbirlerin palyatif-geçici tedbirler olacağını değerlendiriyorum. Çünkü sonuçta herkesin kafasında bir plan var. Rejim diyor ki, sonuna kadar gidip almak istiyorum. Türkiye diyor ki, hayır kardeşim ben emniyetini alayım bazı bölgelerin ondan sonra her şey biter, anayasa, seçim yapılır, yeni yönetim gelir buradan çıkarım." diye konuştu.

Gözlem noktalarının bu kadar güneye inmesine gerek olmadığını savunan Pekin'e göre bu noktalar Türkiye sınırına daha yakın yerlere konuşlandırılmalıydı. İşte Pekin'in bu konuda söyledikleri:

"Biz kendi güvenliğimizi sağlamak istemiyor muyuz? Bunun için huduttan 20-25-30 kilometre ileriye çıkıp oralara gözlem noktası koyardık hiçbir noktamız güneyde kalmazdı. İlla M4-M5'i kontrol etmek için onu almanız gerekmiyor. Hakim noktada olduğunuzda M4-M5'i kontrol edersiniz."

Güneyde gözlem noktalarının tutulmasındaki ısrara ilişkin olarak ise Pekin "Devlet olarak karar vermişsiniz artık. Bu gözlem noktalarını buraya koydunuz. Bu gözlem noktaları en ufak taarruzda geri çekerseniz devlet olarak olmaz. Cumhurbaşkanı'nın bu açıdan yaptığı doğrudur." dedi.

ÇOK BÜYÜK BİR YIĞINAK YAPTIK

Gözlem noktalarının geri çekileceğini düşündüğünü de ifade eden İsmail Hakkı Pekin, en güneyde bulunan 3 gözlem noktasının kaldırılacağını düşündüğünü söyledi. Pekin bunun bir taviz olmadığının da altını çizdi.

M4'ün kuzey ve güneyinde oluşturulacak güvenli bölgedeki Türkiye Rusya işbirliğine de değinen Pekin, "Burada Rusya ile birlikte teröristlerle savaşacağız. Cumhurbaşkanı'nın tabiri açık, biz burada HTŞ ile savaşacağız, ama bu arada rejim bir aktivitede bulunursa ona da misliyle karşılık vereceğiz. Bu ne demek. Burada yeterince gücümüzün bulunması demek. Son 2,5 ayda o bölgeye gerçekten çok büyük bir yığınak yaptık." diye konuştu.

ABD NATO YALNIZ BIRAKMASA TÜRKİYE'NİN ELİ DAHA GÜÇLÜ OLURDU

TSK'nın bu yığınağını hafifletmesini beklemediğini belirten Pekin, "Gördüğüm kadarıyla ilave birlikler de geldi. Daha da geliyor." dedi.

Moskova'da bir anlaşma olacağını herkesin beklediğini söyleyen İsmail Hakkı Pekin, "Zaten anlaşma olmazsa bizim Rusya ile aramızdaki stratejik işbirliği biter. Bu işbirliği sadece İdlib'le alakaları değil. İdlib gibi değil ama çok daha farklı, çok daha büyük ekonomik boyutu da var, güvenlik boyutu da var. Zaten ABD ile Batı bizi yalnız bıraktı. Eğer ABD ve Nato yalnız bırakmasa Türkiye'nin burada eli çok daha güçlü olurdu. Türkiye ne yapacak bir süper güce karşı tek başına ne yapabilir? Bana göre en güzelini yapmıştır. " ifadesini kullandı.