''Bakan Şimşek'le görüştüm'' deyip asgari ücret zammını açıkladı

''Bakan Şimşek'le görüştüm'' deyip asgari ücret zammını açıkladı
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen Cem Küçük, asgari ücret zammıyla ilgili bir tahminde bulundu.

Milyonlarca çalışan ve ailesi dört gözle 2024 asgari ücret zammını beklerken, AK Parti iktidarına yakınlığıyla bilinen gazeteci Cem Küçük, "2024 yılında asgari ücrete bir kez zam yapılacak" diyen ve maaş zamlarının mevcut enflasyon yerine hedef enflasyona göre yapılacağını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü.

Bakan Şimşek'in makamında yaklaşık 1,5 saat süren görüşme sonrasında Cem Küçük, 28 Mayıs’ta göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmede ekonomi politikalarından, memur ve emekli zamlarına, asgari ücret artışına kadar birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.

Küçük, görüşmenin hemen sonrasında canlı yayında yaptığı açıklamada yeni asgari ücret zammına ilişkin bir tahminde bulunması ise “İçeriden bilgi mi” sorularını beraberinde getirdi.

2024 yılı asgari ücret tahminini açıkladı

Küçük, yeni ekonomi yönetiminin yüksek enflasyonla mücadele için faiz politikasında 180 derecelik bir değişikliğe gittiğini, ücret politikalarında da kapsamlı bir revizyon yapıldığını ifade ederken, yeni yılda asgari ücretin 16 bin lira civarında olacağını öne sürdü.

Küçük’ün tahminine göre, 2024 yılı için beklenen enflasyon yüzde 33, 2024 yılının ikinci yarısı için beklenen enflasyon ise yüzde 38 seviyesinde olacak. Bu hesaplamalara göre, kamuoyunda yüzde 40 civarında bir asgari ücret zammı beklentisi oluştuğunu söyleyen Küçük, hükümet kanadından yapılan açıklamaların da bu yönde olduğunu aktardı.

Küçük, yüzde 40’lık bir zamla asgari ücretin 16 bin lira seviyesine çıkacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Asgari ücret için rakam veren Türk-İş geri adım attı

Türk-iş Genel Kurulu'nda Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Onu konuşmanın bir anlamı yok" sözleri üzerine "Türk-iş'in asgari ücret teklifi netleşti" şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı duyuruldu.

 Atalay, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz onun üzerinden bir pazarlık olur" diyerek asgari ücret pazarlığında alt sınırın 4 kişilik bir ailesinin açlık sınırı olan 14 bin 25 lira olduğunu işaret etti.

 Atalay, sözlerinin tepki çekmesinin ardından "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Onu konuşmanın bir anlamı yok" ifadelerinin yanlış anlaşıldığı belirtildi. "Türk-İş'in 2024 yılı asgari ücret ile ilgili taban fiyatı belli oldu" şeklinde açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada, asgari ücret taban fiyatının komisyon toplantılarının ardından masada bulunan komisyon üyeleri ile karar verileceği yer aldı.

Mevcut asgari ücret açlık sınırının altında

Türk-İş’in açıkladığı rakamlara göre, Kasım ayında; dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14.025 TL, gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamaları için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 45.686 TL oldu.