Doktora tezi olay oldu ! YÖK'ten ilk açıklama

Doktora tezi olay oldu ! YÖK'ten ilk açıklama
Güncelleme:

Erzincan Üniversitesi'nde kabul edilen bir doktora teziyle ilgili tartışmalar devam ederken YÖK'ten açıklama yapıldı.

Erzincan Üniversitesi'nde kabul edilen bir doktora tezi büyük tartışma yarattı. Tezin sadece 'indeks' şeklinde hazırlanması, yararlanılan kaynaklardan bilgilerin dahi aktarılmayıp sadece sayfa numaralarının verilmesi özellikle sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Tartışmalar üzerine YÖK bir açıklama yayınladı.

Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı alanında, Meriç Aybar tarafından yazılan bir “bilimsel” tez, sosyal medyanın gündemine oturdu.

“19.yy’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” başlığını taşıyan tezin içeriğini görenler ise şaşkınlığını gizleyemedi. Daha önce yazılmış kitaplardan alınan bölümlerin aynen kullanıldığı tezde ayrıca bilgiler verilmek yerine sadece o bilgilerin hangi kitabın hangi sayfasında yer aldığı yazıldı. 

YÖK kamuoyunda tartışma yaratan tezle ilgili bir açıklama yayınladı. Yükseköğretim Kurulunca yapılan açıklamada, bir üniversite tarafından kabul edilen doktora tezinin YÖK tarafından onaylandığına dair çeşitli medya organlarında çıkan haber ve paylaşımlara ilişkin açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle bilinmesini isteriz ki YÖK, kurulduğundan bugüne kadar üniversitelerimizde yapılan hiçbir tezin akademik incelemesini yapmamış, kabul veya reddi sürecine müdahil olmamıştır. Bu kapsamdaki bütün işlemler, akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerince oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır. Yükseköğretim Kurulu olarak, bilim dünyamızın tezlere erişimini kolaylaştırmak için tek bir merkezde toplayıp akademik camiamıza sunarken, her yönüyle üniversitelerimizin ilgili komisyon ve kurullarınca kabul edilmiş olan bu tezlerin içeriğine yönelik yeni bir inceleme yapılmamaktadır."

Kamuoyuna mal olan konuya ilişkin gerekli incelemenin ilgili üniversite tarafından yapılacağından emin olunduğu, bu tür haberlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığının düşünüldüğü kaydedildi.

Söz konusu tezden bazı bölümler şöyle:

Doktora tezi olay oldu ! YÖK'ten ilk açıklama - Resim : 1

Doktora tezi olay oldu ! YÖK'ten ilk açıklama - Resim : 2

Doktora tezi olay oldu ! YÖK'ten ilk açıklama - Resim : 3

text-ad
Etiketler yök üniversite
Müge Anlı ile Tatlı Sert'te yeni sezon öncesi sürpriz ayrılık Müge Anlı ile Tatlı Sert'te yeni sezon öncesi sürpriz ayrılık Türkiye'nin bir devi daha iflas bayrağını astı! Türkiye'nin bir devi daha iflas bayrağını astı! Kadın seri katil bu sefer yakalandı: 22 yılda tam 11 eşini öldürmüş Kadın seri katil bu sefer yakalandı: 22 yılda tam 11 eşini öldürmüş Belediyenin hayvan barınağından kan donduran görüntüler! Belediyenin hayvan barınağından kan donduran görüntüler! KHK ile alındıkları göreve geri dönenler için tazminat yolu açıldı! KHK ile alındıkları göreve geri dönenler için tazminat yolu açıldı! İBB'ye yeni operasyon... Çok sayıda gözaltı var İBB'ye yeni operasyon... Çok sayıda gözaltı var Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği gün geldi: En düşük memur maaşı talebi de belli oldu Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği gün geldi: En düşük memur maaşı talebi de belli oldu Film çekimi değil, gerçek! Trafik canavarı yolu bıraktı kaldırımda dehşet saçtı! Film çekimi değil, gerçek! Trafik canavarı yolu bıraktı kaldırımda dehşet saçtı! Orman yangınında alevler yerleşim yerlerine ulaştı! Orman yangınında alevler yerleşim yerlerine ulaştı! Manisa'daki orman yangınında bir gözaltı daha! Manisa'daki orman yangınında bir gözaltı daha!
Gözü dönen 25 yaşındaki kadın bir bebeğini öldürdü, diğerini  ise ağır yaraladı! Gözü dönen 25 yaşındaki kadın bir bebeğini öldürdü, diğerini ise ağır yaraladı! Çanakkale'deki orman yangının bıraktığı tahribat gün ağırınca ortaya çıktı Çanakkale'deki orman yangının bıraktığı tahribat gün ağırınca ortaya çıktı Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne rüşvet operasyonu Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne rüşvet operasyonu Emekliye çifte maaş promosyonu müjdesi: Bunu yapan 35 bin TL'yi alacak! Emekliye çifte maaş promosyonu müjdesi: Bunu yapan 35 bin TL'yi alacak! Hava durumu raporu güncellendi: Bunaltıcı sıcaklara devam! Termometreler 40 dereceyi aşacak Hava durumu raporu güncellendi: Bunaltıcı sıcaklara devam! Termometreler 40 dereceyi aşacak Çanakkale'de orman yangınlarında mahsur kalan 348 kişiye ulaşıldı! Çanakkale'de orman yangınlarında mahsur kalan 348 kişiye ulaşıldı! Türkiye'nin yok olmaya başlayan kültürel mirası kamerada Türkiye'nin yok olmaya başlayan kültürel mirası kamerada Fulya Öztürk, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'u çileden çıkarınca, canlı yayında fırçayı yedi! Fulya Öztürk, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'u çileden çıkarınca, canlı yayında fırçayı yedi! CHP lideri Özel'den ''Erdoğan sonrası'' için çok konuşulacak ''TikTokçu Hakan'' iddiası! CHP lideri Özel'den ''Erdoğan sonrası'' için çok konuşulacak ''TikTokçu Hakan'' iddiası! Genç avukat intihar etti... Ofisinde intihar notu bulundu Genç avukat intihar etti... Ofisinde intihar notu bulundu