Dolar ve Euro yeniden yükselişte, altın geriliyor

Dolar ve Euro yeniden yükselişte, altın geriliyor
Güncelleme:

Döviz ve değerli metallerde çalkantılı seyir tüm hızıyla sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in "biz serbest bıraktık" dediği dövizin Türk Lirası karşısındaki adım adım yükselişi sürerken, altın fiyatlarındaki düşüş dikkat çekiyor. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

Başta Dolar ve Euro olmak üzere dövizin seçim sonrasında Haziran ve Temmuz aylarındaki hafif geri çekilmenin ardından Ağustos ayında başladığı yükseliş eğilimine devam ederken altın ve gümüşte dikkat çeken bir geri çekilme izleniyor.
 
TCMB’nin ağustos ayı faiz kararı öncesinde 27,20 seviyelerinden işlem gören dolar kuru, Merkez Bankası’nın kararının ardından 26 Haziran'dan bu yana ilk kez 25,25 seviyesini görmüş ancak o seviyelerden tepki alarak yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başarmıştı. Kur önümüzdeki hafta gerçekleşecek PPK toplantısı öncesinde ise yeniden 27 lira sınırına yaklaştı.
 
ABD'de dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında yıllık bazda tahminleri aştı. Açıklanan veriye göre, ABD'de ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 3,7 artış gösterdi. ABD enflasyon verisi sonrası 
ons altındaki dolar bazlı değer kaybı daha da derinleşti.
 
Bugün de Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz bir faiz kararı geldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) sürpriz bir karar alarak eylül ayında faizleri 25 baz puan artırdı. Avrupa Merkez Bankası (ECB), refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’ye, mevduat faizini yüzde 4'e, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'e çıkardı. Piyasaların genel beklentisi ise faizlerin sabit bırakılacağı yönündeydi.
 
İç piyasalarda ise AK Parti iktidarının Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkış için attığı yeni adımlar piyasaları etkiliyor.
 
Kur üzerinde toparlanma çabası sürerken, CDS risk primi ise 389 baz puan seviyesindeki sakin görünümünü sürdürmeye devam ediyor.
 
Öte yandan TCMB yeni faiz kararını ise 21 Eylül tarihinde açıklayacak. Piyasaların merakla beklediği toplantı öncesinde yabancı kurumlar ise faiz ve dolar kuruna yönelik beklentilerini üst üste revize etmeye başladı.
 

Hatırlanacağı gibi Dolar 27,79 TL'ye, Euro/TL 30,66 TL'ye, Gram altın da 1.715 TL'yi görerek tarihi zirvesini tazelemişti.

İşte piyasalarda son durum:

Dolar, Euro, Sterlin ve Japon Yeni


Güne 26,94 TL'den başlayan Dolar 26,94 TL'den, 
29,02 TL'den başlayan Euro 28,89 TL'den, 
33,71 TL'den başlayan Sterlin 33,59 TL'den, 
18,31 TL'den başlayan Japon Yeni ise 18,35 TL'den işlem görüyor.