ABB'den Kızılay Zafer Parkı'na ''Dışişleri Şehitleri' Anıtı

ABB'den Kızılay Zafer Parkı'na ''Dışişleri Şehitleri' Anıtı
Güncelleme:

Ankara Barosu Eğitim Merkezi ile Sıhhiye Orduevi arasında yer alan ve uzun zamandır bakımsız hâlde olan Zafer Parkı’nı yenileyerek Başkentlilerin hizmetine açan Ankara Büyükşehir Belediyesi, parka yapılacak anıt ile terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen Dışişleri Bakanlığı personeli ve büyükelçilerin anısını yaşatacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kahramanca ülkelerine hizmet ederek yaşamlarını yitiren şehitlerin isimlerini yaşatıyor.

Ankara Barosu Eğitim Merkezi ile Sıhhiye Orduevi arasında yer alan Zafer Parkı’nı yenileyerek tekrar vatandaşların hizmetine açan Büyükşehir Belediyesi, parka kazandıracağı ‘Dışişleri Şehitleri’ Anıtı için çalışmalarına başladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA YAZI YAZILDI

Zafer Parkı’na yapılacak yeni anıt ile terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen Dışişleri Bakanlığı personeli ve büyükelçilerin anısı yaşatılacak.

Hazırlanacak anıt projesi için 10 Ocak 2024 tarihinde Dışişleri Bakanlığına yazı yazılarak oluşturulacak eser değerlendirme kuruluna üye vermesi talep edildi. 

ASALA ve JCAG DİPLOMATLARI HEDEF ALDI

Ermeni terör örgütlerinin 1975 yılında gerçekleştirdiği saldırılar, o dönemde diplomatik ilişkileri zorlayan ve üzücü olaylara sebep olan önemli bir dönemdi. ASALA ve JCAG gibi örgütlerin yaptığı saldırılar, birçok masum insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuş ve uluslararası arenada büyük endişe yaratmıştı.

Bu saldırılar, o dönemde Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçi Daniş Tunalıgil ve Paris Büyükelçisi İsmail Erez'in trajik ölümlerine sebep olmuştu. Bu acı olaylar, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkileri uzun yıllar boyunca etkilemiş ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştı.

Bu büyük kayıpların ardından Ermeni terör örgütlerinin saldırıları 1970'li yıllarda diplomatları ve yakınlarını hedef almaya devam etti. Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi Oktar Cirit (1976), Vatikan Büyükelçisi Taha Carım (1977), Madrid Büyükelçisi Zeki Kuneralp'in eşi Necla Kuneralp (1978), Emekli Büyükelçi Beşir Balcıoğlu (Madrid.1978), Lahey Büyükelçisi Özdemir Benler'in oğlu Ahmet Benler (1979), Paris Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan (1979) Ermeni terörünün kurbanları oldu.

 1980'li yıllarda ise Ermeni teröristlerin saldırıları hızla artış gösterdi. Teröristler, bu dönemde Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi Galip Özmen ve kızı Neslihan Özmen (1980), Sydney Başkonsolosu Şarık Arıyak (1980), Sydney Başkonsolosluğu Güvenlik Ataşesi Engin Sever (1980), Paris Çalışma Ataşesi Reşat Moralı (1981), Paris Din görevlisi Tecelli Arı (1981), Cenevre Başkonsolosluğu Sözleşmeli Sekreteri Mehmet Savaş Yergüz (1981), Paris Başkonsolosluğu Güvenlik Ataşesi Cemal Özen (1981), Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan (1982), Boston Fahri Başkonsolosu Orhan Gündüz (1982), Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay(1982), Ottawa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Hava Kurmay Albay Attila Altıkat (1982), Burgaz Başkonsolosluğu İdari Ataşesi Bora Süelkan (1982), Belgrad Büyükelçisi Galip Balkar (1983), Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy (1983), Lizbon Büyükelçiliği Maslahatgüzarının eşi Yurtsev Mıhçıoğlu (1983), Tahran Büyükelçiliği Sekreterinin eşi Işık Yönder (1984), Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri Vekili Erdoğan Özen (1984), Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Uluslararası Memur Direktör Yardımcısı Enver Ergun'u (1984) şehit etti.

Etiketler asala şehi abb