Dün zamlanan asgari ücret için yeni zam iddiası

Dün zamlanan asgari ücret için yeni zam iddiası
Güncelleme:

2024 yılı için yüzde 49 oranında zamlanarak 17.002 TL'ye yükseltilen asgari ücrete 2024 yılında 1 kez zam yapılacağı açıklanmıştı. Gazeteci Fatih Portakal'dan dikkat çeken bir "yeni zam" iddiası geldi.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2024 yılı asgari ücret zammı dün net 17.002 TL olarak açıklanmıştı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle Ankara'da bir araya gelen işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak açıkladı. Yüzde 49'luk artış sonrası asgari ücretin işverene maliyeti 23 bin lirayı aştı.

Asgari ücrete gelen %49'luk zamla ilgili tartışmalar sürerken, Sözcü TV ana haber sunucusu gazeteci Fatih Portakal, işçinin yeni asgari ücretten memnun olmadığını önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret için yeni bir hamle daha yapabileceğini öne sürdü.

İşte Fatih Portakal'ın o açıklamaları:

Herkes 2 liraya takılmış durumda, bu iki lira neyin nesi diyorlar. Yeni asgari ücret 17 bin 2 TL! Yeni asgari ücret ne zaman cebinize girecek biliyor musunuz? Bugün itibarıyla asgari ücret 17 bin 2 TL oldu. Dolar kuru da aşağı yukarı 29.40 TL. Bir ay sonra asgari ücretin kaç dolar eridiğini hep birlikte göreceğiz.

1 Şubat'ta zamlı asgari ücretin işçinin cebine gireceği gün bu maaşın dolar karşısında nasıl eridiğini maalesef hep birlikte göreceğiz. Bu maaş işçiyi mutlu eder mi? Bence mutlu etmez. Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki dönemde yeni bir hazırlığa girebilir. %49 zammın ardından acaba emekliler ne kadar ücret alacak? Şimdi de gündem bu.

İşverene maliyeti 23.502 liraya çıktı

Net asgari ücret 17 bin 2 liraya yükselirken brüt ücret ise 2 bin 2 lira oldu. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 23 bin 502 liraya çıktı.

Brüt asgari ücretten neler kesiliyor?

Brüt asgari ücretten 2.800 TL sosyal sigorta primi işçi payı, 200 TL işsizlik sigortası primi işçi payı kesilecek. Kalan tutar işçiye net ücret olarak ödenecek.

İşverenin yapacağı ödemeler

İşveren ayrıca 3.100 TL sosyal sigorta primi işveren payı ve 400 TL işsizlik sigortası primi işveren payı ödeyecek. Böylece asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti 23.502 TL olacak.

Asgari ücret desteği 700 TL'ye çıktı

Asgari ücretle çalışan işçiler için işverene sağlanan asgari ücret desteği işçi başına aylık 500 TL'den 700 TL'ye çıkartıldı. Asgari ücret desteği dikkate alınırsa işverenin fiili maliyeti 22.802 TL olacak.