Giresun Ziraat Odaları: Fındık Üreticisi Kan Ağlıyor

Giresun Ziraat Odaları: Fındık Üreticisi Kan Ağlıyor

GİRESUN Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, daha önce 15 liraya kadar yükselen fındık fiyatının 10 liranın altına düşmesi nedeniyle...

GİRESUN Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, daha önce 15 liraya kadar yükselen fındık fiyatının 10 liranın altına düşmesi nedeniyle üreticinin kan ağladığını söyledi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) devreye girerek üreticinin mağduriyetini gidermesini istedi.

Yaman, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ve ilçe Ziraat Odaları başkanlarıyla birlikte açıklama yaparak fındık fiyatının 10 liranın altına düşmesine dikkat çekti. 2009 yılında Ak Parti hükümetince fındığın fiyatının serbest piyasa koşullarına bırakıldığını hatırlatan Yaman, "Ancak gelinen noktada serbest piyasa koşulları fındık fiyatında tam anlamıyla kaosa dönüştü. Fındıkta arz-talep dengesi çöktü. Serbest piyasa koşulları işlememektedir. Fındık fiyatında istikrar kalmadı. Fiyat birkaç alıcının insafına bırakıldı. Özellikle bu sezon, fındık fiyatları üzerinde oynanan oyun ayyuka çıktı" dedi.

ÜRETİCİ KAN AĞLIYOR

Daha önce 15 liraya kadar yükselen fındığın kilo fiyatının 10 liranın altına inmesinin ve 8 liraya kadar düşmesinin nedeninin tekelleşme olduğunu savunan Yaman, "Üreticinin alın terini ayak oyunlarıyla ve fazla para kazanma hırsıyla yok sayan bu zihniyet resmen üreticiyle alay etmektedir" ifadesini kullandı. "Üretici kan ağlıyor. Daha ne bekleniyor? TMO derhal devreye girmeli, taban fiyat uygulaması uygulanmalı ve üreticinin mağduriyeti giderilmeli" diyen Erim Yaman, "Üreticimizin sesini duyun ve mağduriyetini görün. Gerekli müdahaleyi yapın ve bu oyuna son verin" diye konuştu.

BU YIL FINDIK YOK

2016 yılı rekoltesi hakkında da açıklamalarda bulunan Erim Yaman, "Bu sene fındık konuşulmayacak. Çünkü olan bir şey konuşulur ve tartışılır. Bu yıl fındık yok. Birçok üretici bahçesine fındığı toplamaya girmeyeceğini beyan ediyor. Fiyat şokunun üzerine bir de ürün kaybıyla karşı karşıyayız. 400 bin ailenin geçim kaynağı olan fındığı yerlerde süründürenlere Allah sorsun. Üreticinin hakkını savunması gerekenler, bizler de dahil olmak üzere eğer savunamıyorsak üreticiler haklarını helal etmesin" dedi.

FOTOĞRAFLI