Güneş Enerjili Engelli Aracı

Güneş Enerjili Engelli Aracı

ÇANAKKALE'de yaşayan 41 yaşındaki Ümit Burunlular, kendisi gibi yürüme engelliler için büyük sıkıntı olan akülü araçların şarj sorununa çözüm...

ÇANAKKALE'de yaşayan 41 yaşındaki Ümit Burunlular, kendisi gibi yürüme engelliler için büyük sıkıntı olan akülü araçların şarj sorununa çözüm getirdi. Güneş enerjisiyle şarj olabilen engelli aracı yaptı.

Asıl mesleği kaporta ustalığı olan Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular, 11 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu yürüme engelli oldu. Bir dönem AK Parti Belediye Meclis Üyeliği de yapan Burunlular, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı olarak, engellilerin önlerindeki tüm engellerin kaldırılmasına kafa yormaya başladı. İlk olarak, üç yıl önce kentlerde belli noktalara konarak engellilerin akülü araçlarını şarj edebilecekleri şarj üniteleri projesi geliştirdi. Bunları Ankara'daki Via Güneş Enerjili Akülü Araç Sistemleri isimli firmaya yaptırdı. Çanakkale Belediyesi ile Biga Belediyesi, bu şarj ünitelerinden alarak kentin belli noktalarına koyup engellilerin hizmetine sundu.

'ENGELLİ YOLDA KALMASIN" SLOGANI

Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular, engellilerin akülerinin şarjının zamansız bitmesi nedeniyle çoğu zaman yolda kalmalarından şikayet etmeleri üzerine bu kez de "Engelli Yolda Kalmasın" sloganıyla akülü araçların sürekli olarak şarj olabilmesi için güneş enerjisi paneli kullanarak çözüm buldu. Tekerlekli akülü engelli aracının üstüne yerleştirdiği güneş enerjisi panelleri ile aküyü sürekli şarj ederek, yürüme engellilerin en büyük sorununa çözüm bulmuş oldu. Burunlular, "Engellilerimiz akülü araçlarıyla gezerken üstündeki güneş enerjisi panelleri sayesinde artık şarj problemi yaşamayacak. Aküleri güneş enerjisi ile dolacak. Üstelik araçlarıyla gezerlerken de aküleri dolmaya devam edecek. Ayrıca güneş enerjisi panelleri engellilere gölgelik vazifesi de görecek ve sağlık anlamında destek verecek. Böylece yaşamları daha da kolaylaşmış olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI