İngiltere Veliaht Prensi Charles, Sırbistan'da

İngiltere Veliaht Prensi Charles, Sırbistan'da

Prens Charles: "Bölge ülkeleri ile Birleşik Krallık her alanda çiçek açan ağaçlar gibidir ve toplumlar da bu ağaçların tomurcuklarıdır"

BELGRAD (AA) – İngiltere Veliaht Prensi Charles, Balkanlarda olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunduğum süre boyunca tarihimizin birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu gördüm. Karadağ ve Kosova ziyaretlerimde de aynı şekilde hissedeceğimden eminim" dedi.

Sırbistan programının ikinci gününde başkent Belgrad'daki Meclis binasında konuşma yapan Prens Charles, "Bölge ülkeleri ile Birleşik Krallık her alanda çiçek açan ağaçlar gibidir ve toplumlar da bu ağaçların tomurcuklarıdır" diye konuştu.

Bosna Hersek savaşı sırasında yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nün acının sembolü haline geldiğini söyleyen Prens Charles, 2004 yılında eskisine sadık kalınarak yeniden yapılan köprünün "sanat ve umudun" sembolü haline geldiğini ifade etti.

Prens Charles, doksanlı yıllarda yaşanan çatışmaların ardından bölgede istikrar ve barış sayfasının açıldığını söyleyerek, "İngiltere'nin, ortak geleceğinizi inşa ettiğiniz şu dönemde her zaman yanınızda olduğunu belirtmek isterim. Gelecek, hep birlikte ve ortaklaşa oluşturulan bir kavramdır" ifadesini kullandı.

Balkanlarda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Charles, "Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunduğum süre boyunca tarihimizin birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu gördüm. Karadağ ve Kosova ziyaretlerimde de aynı şekilde hissedeceğimden eminim" dedi.

Mecliste Prens Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla onuruna düzenlenen resepsiyona, bakanlar ve ülkedeki tanınmış simalar da katıldı.

Prens Charles ve eşi Camilla temasları kapsamında ayrıca, ülkenin kuzeyinde bulunan Novi Sad şehrini ziyaret etti. Prens Charles ve eşi, şehirde en eski ve köklü yapı olan "Matica Srpska" Kültür ve Bilim Kurumu'nu gezdi.

Prens Charles, Balkan turu kapsamında ayrıca Kosova ve Karadağ'ı da ziyaret edecek.