Kulislerden sızan iddia: ''Erdoğan'ın anayasa taslağı hazır''

Kulislerden sızan iddia: ''Erdoğan'ın anayasa taslağı hazır''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm siyasi partileri katkı sağlamaya davet ettiği yeni anayasa için dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Hukukçu Mehmet Gün, Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın bürokratlara sessiz sedasız bir Anayasa taslağı hazırlattığını öne sürdü.

Türkiye'de ekonomi başta olmak üzere birçok sorun yaşanırken, iktidar partisinin yeni anayasa tartışmaları da gündemde yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefete de destek çağrısı yaptığı yeni anayasa ile ilgili çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı.

Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin ardından Nahçıvan'a yaptığı ziyaret dönüşünde uçaktaki gazetecilere yeni anayasa için dikkat çeken açıklamalar yapmış ve AK Parti'nin diğer partilere ''Gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım'' daveti ileteceğini söylemişti.

Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: "

Bunu yaparken de özellikle şunu söyledik, dedik ki ‘Gelin bir sivil anayasayı bu dönemde yapalım’ Bu konuyla ilgili olarak da AK Parti meclis grubumuz parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmek suretiyle “gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım” davetimizi iletecek. Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Kim çalacak AK Parti’nin TBMM Grubu. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya filan gerek yok. Arkadaşlarıma da gereken talimatları verdim. Grup Başkanımız Abdullah Güler Bey’e “hemen gereken suretle görüşmeleri yapın” dedim. Yani 1 Ekim’den itibaren Meclis konuşmamızda da gerekli vurguyu buna göre yaparız, gerekli adımları da buna göre inşallah atarız. Türkiye artık darbe anayasası ayıbından kurtulmalıdır. Benim milletim çağın şartlarına uygun, sivil, özgürlükçü, dili ve bütünlüğü ile milleti kucaklayan bir anayasa ile yönetilmeyi sonuna kadar hak ediyor. Zaman içerisinde yapılan müdahalelerle belli bir mesafe alınsa da mevcut anayasa Türkiye Yüzyılı’na yakışmayan bir yapıdadır. Hedefimiz tüm vatandaşlarımızın “benim anayasam” diyeceği bir anayasa ortaya koymaktır. Umarım uzlaşı içerisinde Türkiye’ye yakışır birlikteliği ortaya koyarak anayasa metnimizi ortaya çıkartırız. Çağrımız tüm siyasi partilerimizin vaadi olan yeni anayasa konusunu bizlere yakışır bir biçimde neticelendirmek ve millete verdiğimiz sözü tutmak içindir." 

Yetkinreport.com'da bir yazı kaleme alan Hukukçu Mehmet Gün, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın muhalefete ve millete sunacağı yeni anayasa taslağını bürokratlarına hazırlattığını 12 Eylül tarihinde açıkladığını belirterek, "2022 yılında yapılan çalıştaylara ilişkin haberleri yazılı, görsel ve elektronik medyada bir medya takip şirketine tarattırdım. Av. Mehmet Uçum’un başkan vekili olduğu Hukuk Politikaları Kurulu’nun 2022 yılında 24 Mart, 21 Nisan, 26 Mayıs, 23 Haziran, 6 Eylül, 8 Eylül, 4 Ekim, 24 Kasım ve 15 Aralık tarihlerinde yeni anayasa konulu dokuz çalıştay düzenlediğini, fakat çalıştayların kapalı olduğunu tespit ettim. Öyle anlaşılıyor ki Cumhurbaşkanlığı bürokratları çalıştaylar yapmışlar, gizlice müzakere etmişler ve bir yeni anayasa taslağı yazmışlar" diye yazdı.

Türkiye'nin hem kendisi, hem başka ülkeler için yeni ve sivil anayasa yapmaya yetecek insan kaynağı ve birikimi olduğunu kaydeden Gün, "Eğer gerçekten yeni ve sivil bir anayasa yapılmak isteniyorsa, romantik ve art niyet aranacak gerekçelerle değil, vakti ve zamanı gelince, şartları oluştuğunda sağlam bir metodolojiyle, tarafsız bir uzlaştırıcı önderliğinde, eşitler arası medeni müzakereler ve uzlaşma ile yapılmalıdır. Anayasa taslağı da bu yoldan yazılmalıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve bürokratlarının izlediği yoldan değil" ifadelerini kullandı.

Mehmet Gün'ün YetkinReport'taki yazısının tamamı için...