Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'dan destek açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'dan destek açıklaması
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, meslek yüksek okullarına destek verilmesi için YÖK bütçesine kaynak konulacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Herkesin evi barkı, işi, aşı olsun istiyoruz
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Liselere verdiğimiz  destek gibi meslek yüksek okullarına devam eden öğrencilere de destek verilmesi  için Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) bütçesine kaynak konacak. O kaynakla o okuldan mezun olanlara destek verilecek ki Türkiye, bunları yapa yapa, adım adım,  taş üstüne taş koyarak, hedeflemiş olduğu 2023 yılına varıncaya kadar meslek  eğitimini yüzde 60 oranına getirecek." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim  Külliyesi'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, bir insanın memleketine, ülkesine,  insanına yapabileceği en hayırlı, katma değeri en yüksek çalışmanın, eğitim  konusundaki ihtiyacı giderme olduğunu söyledi.

Eğitimin her şeyin temeli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Aranan eleman  sıkıntısı var, peki sıkıntı var ama söyleniyorsun. Söylenme, söyle. Elin de taşın  altında olsun. Bu yükü gelin beraber taşıyalım. O halde meslek eğitimini memleket  meselesi olarak görüp bunun gereğini yerine getirmemiz lazım. Şu an Türkiye'deki  oranı yüzde 40'ın üstünde. AB'ye yakınız, meslek eğitimini tercih eden öğrenci  oranı bakımından." diye konuştu.

Yılmaz, meslek eğitimini tercih eden öğrenci oranını yüzde 60'a  çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Türkiye'de kampüs okulu sistemi, yabancı  bir sistem. Dolayısıyla yeni bir sistemi hayata geçirip, yönetmeliğini bile daha  yayınlamadık, bu sistem başarıya ulaşırsa bundan sonra Türkiye'de  yaygınlaştırabilmek mümkündür." ifadesini kullandı.

"İyi bir noktadayız"

"Bilgi, ürüne dönüşmüşse Türkiye, kalkınmış demektir." diyen Yılmaz,  tam bağımsızlığın nitelikli bilgiye sahip olmaktan, bunu ürüne dönüştürmekten  geçtiğini, bu tutumu insanlara kazandırmak gerektiğini dile getirdi.

İsmet Yılmaz, meslek liselerinin yönetimine esnaf odaları, sanayi ve  ticaret odaları, belediye ile yerel yönetimleri kattıklarına dikkati çekerek, şu  değerlendirmede bulundu:

"İstiyoruz ki hangi bölüme ihtiyaç var? Sizler karar verin, Ankara'da  olanlar değil. Hangi bölümlerin kapanması, açılması gerekiyorsa karar versin.  Bunda da başarıya ulaştık. Hatta organize sanayi bölgelerinin içinde açılan  meslek liseleri destek uygulamasının başarılı olduğu görüldüğünden kanuni  değişiklikle meslek yüksek okullarının açılmasına da izin verildi. Yani iki  yıllık meslek yüksek okulları da açılacak. Liselere verdiğimiz destek gibi meslek  yüksek okullarına devam eden öğrencilere de destek verilmesi için YÖK'ün  bütçesine kaynak konacak. O kaynakla o okuldan mezun olanlara destek verilecek ki  Türkiye, bunları yapa yapa, adım adım, taş üstüne taş koyarak, hedeflemiş olduğu  2023yılına varıncaya kadar meslek eğitimini yüzde 60 oranına getirecek."

Meslek eğitiminde başarıya ulaşılacağını ifade eden Yılmaz,  "Türkiye'nin meslek eğitimini özel bir yere getireceğiz. İyi bir noktadayız."  dedi.

"Herkesin evi barkı, işi, aşı olsun istiyoruz"

Türkiye'nin, yıldızı parlayan bir ülke olduğuna işaret eden Bakan  Yılmaz, dış yardımlarda Türkiye'nin 6 milyar dolar ile milli gelirine oranla  dünyada 1'inci, miktar olarak ise ABD'den sonra 2'inci sırada bulunduğunu  belirtti.

Yılmaz, Türkiye'nin önemli bir beşeri sermayeye sahip olduğunu  vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Beşeri sermaye, eğitimle değerlidir. Eğitim yoksa nüfus, sizin için  yüktür. Nüfusu iyi eğitmişseniz sizin için güçtür. Türkiye, beşeri sermayesini  kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş bir ülkedir. Bunu eğitim  sistemimize borçluyuz. Bugün sağlıkta memnuniyet, yüzde 75'in üzerine ulaşmışsa  bunu sağlık personelinin daha iyi eğitilmiş olmasına borçluyuz. Doktor, hemşire,  hasta bakıcı, hastanenin yönetici personeli daha iyi eğitildi. Bu memnuniyet  oranıyla hemen hemen Avrupa'daki birçok ülkeden, Japonya, Almanya, İtalya,  İspanya'dan kat kat iyiyiz. Hatta oradan buraya tedavi için geliyorlar. Sağlıkta  memnuniyet, neden yüzde 85 olmadı? İşte o eksikliğin de gerekçesi, yine  eğitimdir. Biz insanımızı biraz daha iyi eğitebilseydik hem hizmeti alan hem de  veren bakımından bu memnuniyet, yüzde 85 olurdu. Hedefimiz, bunu daha da  artırabilmek."

Eğitimli insanın çevresini aydınlatacağını kaydeden Milli Eğitim  Bakanı Yılmaz, "Bugün eğitimin geldiği seviyede çok çok iyi bir durumdayız. Ancak  daha iyiye götürmemiz lazım. Her şey iyiye gidiyor da bu gayret, telaş,  değişiklikler, çalışmalar ne? Hedefiniz, himmetiniz, büyük olursa yapmanız  gerekenler de büyük olur. İstiyoruz ki Türkiye'yi bulunduğu konumda kabul  etmeyelim. Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline getirelim,  herkesin evi barkı, işi, aşı olsun istiyoruz." diye konuştu.

30 BİN LİRALIK BURS ÇEKİ

Konuşmasının ardından iş adamı Abdullah Ezim ile yaptıracağı okulun  protokolünü imzalayan İsmet Yılmaz, ilçedeki mobilya firmaları adına Tematik  Lisesi öğrencilerine 30 bin liralık burs çeki verildi.

Bakan Yılmaz, öğrencilerin "mobilya ve iç mekan tasarımı" alanında  eğitim gördüğü CNC makineleri, bilgisayar eğitimi verilen sınıflarına gezerek,  incelemelerde bulundu. Burada öğrencilerle sohbet eden Yılmaz, iş güvenliği  konusunda öğrencileri uyardı.

Ziyarette, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı  Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve AK Parti Bursa Milletvekili  Hüseyin Şahin de hazır bulundu.