Papağana 'Cemaat' sürgünü

Papağana 'Cemaat' sürgünü

Cemaat'e yakınlığıyla bilinen okullardan birinde bulunan papağan, MEB müfettişleri tarafından 'mevzuata aykırı' diye gönderildi.

28 Şubat sürecini trajikomik bir şekilde anlatan ‘Sürgün İnek' sinema filmindeki hadise, ‘sürgün papağan' olarak aynen yaşandı.

Zaman gazetesinden Zekai Özçınar'ın haberine göre Özel Atlantik İlkokulu'nu polis eşliğinde basan müfettişler, girişteki papağanı fark etti. Müfettişler, okullarda ‘balık' dışında hayvan bulundurulamayacağını belirterek papağan hakkında uzaklaştırma kararı verdi.

SÜRGÜN İNEK'TEKİ GİBİ

28 Şubat'ta ‘irtica' paranoyasıyla mütedeyyin insanlara uygulanan baskıların anlatıldığı ‘Sürgün İnek' filmi, gerçek hayattan alınan senaryosu ile de ilgi toplamıştı. Malatya'nın bir köyündeki okulun bahçesine giren ineğin, buradaki Atatürk büstünü kırmasıyla ortalık karışmış, Milli Eğitim soruşturma açmış, köylülerin ifadesi alınmıştı. İnek, ceza gelecek korkusuyla komşu köye gönderilmişti. Ankara'daki denetimlerdeki sahnelerden biri de bu hadiseyi hatırlattı.

Özel Atlantik İlkokulu'na gelen müfettişler, girişte kafes içindeki papağanı fark ettiler. Öğrencilerin “Atlantik-tik” diye seslendikleri papağan, okulun maskotu olmuştu. Müfettişler, yönetmeliklere göre okullarda ‘balık' dışında hayvan bulundurulamayacağını belirterek papağanın kaldırılmasını istediler. Papağan bir velinin hediyesi idi. Kendisine ulaşıp durumu anlatan  okul yöneticileri “Şimdi Ankara dışındayım, hediye edebilirsiniz” cevabı aldı. Arayışlardan sonra “Biz bakarız” diyen bir sivil toplum kuruluşuna gönderilen Atlantik-tik, şimdi yeni yuvasına alışmaya çalışıyor.