AK Parti'nin vekil transfer planı çöktü !

AK Parti'nin vekil transfer planı çöktü !

Muhalefetten 20 milletvekilini "tekliflerle" transfer etmek için harekete geçen AK Parti'yi 15 vekil reddetmiş...

AK Parti’nin, geçmişte yaşanan “Güneş Moteli” yöntemiyle vekil transferleri ile tek başına iktidar olma planı bir haftada çöktü. İddialara göre CHP, MHP ve HDP’den yaklaşık 20 milletvekilini, “koltuk”, “ihale” ve “para” teklifi ile transfer etmeyi planlayan AK Parti yönetimi, bu planını hayata geçirilemedi.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre yapılan görüşmelerde 20 vekilden 15’i ret cevabı verdi. Halen, MHP’de bulunan 5 vekille görüşmeler devam ediyor. Ancak, 5 vekil de AKP’nin tek başına hükümete kurması için gerekli olan 276’yı bulmasına yeterli gelmiyor. Bu nedenle transfer yönteminden umut kesildi. Şimdi, koalisyon görüşmelerinin tıkanarak, erken seçime gidilmesi planları yapılıyor. Transferlerle ilgili yapılan çalışmalar şöyle:

MUHALEFET VEKİLLER TARANDI

CHP Genel Sekteri Gürsel Tekin’in, “AKP, Katar’dan getireceği paralarla milletvekili transfer edecek” sözleri, AKP’nin Güneş Moteli Planı’nın deşifre olmasına yol açtı. İddiaya göre, 7 Haziran seçimlerinden resmi olmayan sonuçlara göre 258 milletvekili kazanan AKP, CHP, MHP ve HDP’den 18 vekil transfer ederek tek başına iktidar olma şansını yakalamak istedi.

Hatta, işini garantiye almak için transfer edilecek vekil sayısını 20 olarak belirledi. Ve bunun içinde, muhalefet partilerinin tüm milletvekilleri daha mazbatalarını bile almadan mercek altına alındı. Bu çerçevede çiçeği burnunda vekillerin, adeta yedi sülalesi araştırıldı.

KİMSE YANAŞMADI

Yapılan çalışma sonucunda, bazı vekillere transfer için temasa geçildi. Ancak vekillerin hiç birisi transfere yanaşmadı. CHP, MHP ve HDP’den yaklaşık 50 vekille doğrudan veya dolaylı olarak nabız yoklandı.

Bu görüşmelerden ise bir sonuç alınamadı. Şu anda sadece MHP’den seçilen 5 vekil ile temaslar devam ediyor. Ancak hem vekil sayısının yetersiz kalması hem de vekillerin MHP tabanından çekinmeleri nedeniyle, 5 vekille ilgili görüşmelerin de fiyaskoyla sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

AKP DE KOALİSYON İSTİYOR

Transfer görüşmelerinin fiyasko ile sonuçlanması üzerine, AKP yönetimi koalisyon üzerindeki çalışmalara ağırlık verdi. Kamuoyunda, AKP’nin MHP ile koalisyon yapmak istediği dile getiriliyor.

Ancak, AKP yönetimi, CHP ile yapılacak bir koalisyonun daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorlar. Saray ise, koalisyon seçeneklerinin tüketilmesinin ardından, erken seçime gidilmesi gerektiği görüşünü dile getiriyor. Yani AKP yönetimi ile Saray erken seçimler konusunda ters düştü. AKP grubunun büyük kısmı da, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte erken seçim seçime karşı çıkıyor.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI

Güneş Motel Olayı, 1977 yılının Aralık ayında CHP lideri Bülent Ecevit‘in zayıf haldeki II. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, AP’den istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan görüşmelerdir Adını toplantıların yapıldığı İstanbul, Florya‘daki Güneş Motel’den almıştır.

CHP 5 Haziran 1977 Genel Seçimleri‘nde birinci parti olmasına rağmen kazandığı 213 milletvekilliği hükümet kurmasına yetmeyince AP lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli MSP ve MHP katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu.

11 Aralık 1977’de yapılan yerel seçimleri yine CHP kazandı. Ardından gelen istifalar MC hükümetini TBMM‘de azınlığa düşürdü. Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP’den istifa edenlerle temasa başladı. Ecevit ile 12 eski AP’li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmeler CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil‘in organizasyonunda belediyeye ait Florya’daki Güneş Moteller’de yapıldı.
Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi.

CHP’nin gensorusu ile 31 Aralık 1977’de Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12’ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11’ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesinde Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12’ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11’e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11’lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.