HDP'liler Kürdistan dedi, tansiyon fırladı !

HDP'liler Kürdistan dedi, tansiyon fırladı !

TBMM'de söz alan HDP'li vekil Kürtçe konuşunca tartışma yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 13. Birleşimi Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Aydın, çalışmalar öncesi gündem dışı söz isteyen milletvekillerine söz verdi. Gündem dışı ilk sözü CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu aldı. Purçcu'nun ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan söz aldı.

Ahmet Aydın, sisteme giren ilk 10 milletvekiline söz verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, İnsan Hakları günü nedeniyle bugün konuşmasına Kürtçe yapacağını söyledi. Konuşmasını Kürtçe yapması üzerine AK Parti sıralarından "Türkçe konuş Türkçe konuş" tepkilerine rağmen Taşçıer konuşmasını sürdürdü. Başkanvekili Aydın, "Taşçıer yalnız tutanaklara bu şekilde geçirilemiyor." demesine rağmen HDP Milletvekili, konuşmasını Kürtçe devam etti.

Başkanvekili Aydın, "Devletin resmi dile Türkçe'dir. Anayasal bir kurum olarak TBMM çatısı altında da bu resmi dilde ifadelerimizi kullanmamız lazım." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, "Son günlerde Meclis'te Kürdistan ve Kürt illeri gibi ifadeleri sıklıkla dile getirmektedir. Alıştırma ve duyarsızlaştırma amacı güdüldüğünü düşünüyorum. MHP olarak bu tavırları şiddetle reddediyoruz. Diğer siyasi partileri böyle önemli bir konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. Hiçbir geçerliliği ve hukuki açıdan sorunlu olduğu ve suç teşkil ettiği açıktır." dedi.

HDP'Lİ DEMİREL: KÜRTLERİN YAŞADIĞI BÖLGENİN ADI KÜRDİSTAN'DIR

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı, Başbakan bugün federal Kürdistan Başkanı Barzani ile Kürdistan bayrağı ile bu görüşme gerçekleştiriyor. Bir bölmek bölücülük olarak ifade ediyor. Buna kesinlikle kabul etmiyoruz Kürtlerin yaşadığı bölgenin adının Kürdistan olduğunu ifade etmek istiyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili Nuretttin Canikli ise "Bu topraklarda bir operasyon yapılmasını bu millet hiçbir zaman izin vermedi bundan sonrada vermeyecektir. Bunlar sadece çocuksu hevesler olarak kalacaktır." dedi.

Bu konuşmaların üstüne HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken sataşmadan dolayı söz istedi. Baluken, kürsüye çıkarak Cumhurbaşkanı Erdogan'ın Başbakanlığı döneminde Kürdistan ve Kürt kelimeleri ile ilgili yaptığı bir açıklamanın ses kaydını dinletti. Baluken, "Yeterince açığa kavuşmuştur Canikli. Anayasanın ruhuna aykırı olması. Hala aynı söylediklerinize bu şekilde sahip çıkıyorsanız. Kullanmış olduğu eğer Kürdistan kelimesinden dolayı bölücülük yapıldığını düşünüyorsanız o zaman üç grup birleşir Cumhurbaşkanı ile ilgili vatana ihanet ile ilgili işletirsiniz." şeklinde konuştu.

Tartışmanın sürmesi üzerine Ahmet Aydın çalışmalara 10 dakika verdi.

 

HDP'liler Kürdistan dedi, tansiyon fırladı !

HDP'liler Kürdistan dedi, tansiyon fırladı !