Melih Gökçek'ten geri adım !

Melih Gökçek'ten geri adım !

Ankara'nın "asfalt katılım payı" sorunu için gözler TBMM'de..

Aylardır Ankaralıların gündemini meşgul eden ‘asfalt katılım payı’ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan bir kararla ertelenerek, yasal değişiklik için top Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) atıldı.

Belediyenin yasal değişiklik yapılmadan ‘asfalt katılım payı’ almasının zorunlu olduğu belirtilen Belediye Meclisi’nde, Ocak 2015 tarihinden itibaren asfalt katılım payının alınmaması da oy birliğiyle kabul edildi.

TBMM’de yasa değişikliği hazırlıklarının gündemde olması ve yaşanabilecek değişikliklerin mükellefiyeti etkileyeceği dolayısıyla asfalt katılım bedellerinin peşin ödemelerde 1 yıl, taksitli ödemelerde ise 5 yıl ertelenmesi kararlaştırıldı.

Muhalefet gruplarının ‘yapılan ödemeler ne olacak?’ sorusuna ise Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Direkt olarak belediyenin kasasına girmiş maktu para olarak, belediye geliri olarak gözüküyor. Bizim belediye gelirlerini kanuni bir dayanak olmadan iptal etme şansımız yok. Ödeyen bir kişinin daha sonra ne olup olmayacağı ileride bir kanun çıkarsa onu da parlamento düzenler.” cevabını verdi. Başkent'te vatandaşlara geriye dönük olarak bin ila 5 bin lira arasında değişen oranlarda borç çıkarılmıştı.

Başkent’te yaşayanların en çok şikayet ettiği konuların başında gelen ‘asfalt katılım bedeli’ konusunda Büyükşehir Belediye Meclisi önemli bir adım attı. Ocak ayı olağan toplantısının ilk gününde asfalt katılım bedelleriyle ilgili hazırlanan Başkanlık Yazısı da gündeme getirildi.

Başkanlık Yazısı’nda asfalt katılım bedelleriyle ile ilgili olarak TBMM’de yasa değişikliği hazırlıklarının gündemde olması ve yaşanabilecek değişikliklerin mükellefiyeti etkileyeceği dolayısıyla asfalt katılım bedellerinin peşin ödemelerde 1 yıl, taksitli ödemelerde ise 5 yıl ertelenmesi teklif edildi. Başkanlık Yazısı oy birliği ile kabul edilirken Ocak 2015 tarihinden itibaren yapılacak asfalt çalışmalarında da katılım bedeli alınmaması kararlaştırıldı. Gökçek, yapılacak değişiklikle ‘asfalt katılım payı’nın ‘asfaltı kullananların’ ödemesini öngördüklerini belirtti. Buna göre Ankara’da araç sahibi olan herkes aylık 15 lira olmak üzere yıllık toplam 180 ‘asfalt’ bedeli ödeyecek.

PEŞİNDE 1 YIL, TAKSİTTE 5 YIL ERTELEME

Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nin hazırladığı ve Başkan Gökçek’in ‘oluruyla’ Belediye Meclisi’ne gönderilen Başkanlık Yazısı’nda şu ifadelere yer verildi: “TBMM'de yapılması planlanan kanun değişikliği hazırlığı dolayısıyla belediyemizce yürütülmekte olan asfalt katılım paylarının 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 93. Madde hükümlerine göre ödemesinin ertelenmesi amacıyla peşin ödemelerin bir yıl, taksitle ödemelerin beş yıla kadar ertelenmesine, erteleme dolayısıyla faiz alınmamasına, alınan kararın Bakanlar Kurulu’na sunulmasına, ayrıca belediyemizce Ocak 2015 tarihinden sonra yapılacak olan asfalt çalışmaları dolayısıyla katılım bedeli alınmaması hususunda karar verilmek üzere yazımızın Belediye Meclisine havalesini olurlarınıza arz ederim.”

‘ESKİ KATILIM PAYLARI NE OLACAK’ TARTIŞMASI

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen asfalt katılım bedelleri, zaman zaman tartışmalara da neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Grubu, tahakkuk edilen borçların iptalini, tahsil edilenlerin iadesini ve onlarla ilgili tebligat yapılmışsa onların alınmamasını içeren bir önerge sundu ancak gündeme alınması oy çokluğu ile reddedildi. Başkan Melih Gökçek, eskiden tahakkuk edilen bedelleri almama yönünde alınacak bir kararın yasal olmayacağını ifade ederek, “Çünkü bu direkt olarak belediyenin kasasına girmiş maktu para olarak, belediye geliri olarak gözüküyor. Bizim belediye gelirlerini kanuni bir dayanak olmadan iptal etme şansımız yok. Ödeyen bir kişinin daha sonra ne olup olmayacağı ileride bir kanun çıkarsa onu da parlamento düzenler. Diğerleri de ödemeyecek diye bir şey yok sadece ertelemiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.

BALIKESİR ÖRNEĞİNE ‘EMSAL DEĞİL’ CEVABI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Belediye Meclis Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek, asfalt katılım bedelleri hakkında Balıkesir örneğini vererek, hukuki boşluk nedeniyle sorun yaşandığına dikkat çekti. Şimşek, “Asfalt katılım payları vatandaşlardan tahsil edilmemiş, kanun uygulanmamıştır. Asfalt katılım paylarının tahsil edilmediği ve daha önce tahsil edilen meblağların da iade edildiği, dolayısıyla belediyenin zarara uğratıldığı iddiasıyla dönemin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı İsmail Ok ve yardımcıları hakkında soruşturma açılmasına karar verilmiştir. Ancak yüksek yargı soruşturma açılmasını iptal etmiştir. Yüksek idari yargı hükmün vatandaş lehine olarak uygulanmamasına kapı açmıştır.” ifadelerini kullandı. Gökçek, bu kararın emsal bir karar olmadığını belirterek, “Yargıda aynı konuda çok değişik kararlar çıkıyor. Yarın İçişleri Bakanlığı müfettişleri benim personelime belediye başkanlığına ve meclise zimmet çıkartırsa bunun cevabını kim verecek.” diye konuştu.

“EMLAK VERGİSİ İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRİLSİN”

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da asfalt katılım bedelleri tartışmalarında söz alarak şunları söyledi: “Tahakkuk eden bir alacağı bu Meclis’in kaldırması mümkün değildir. Bunu ancak Bakanlar Kurulu ve TBMM kaldırır. Bütün belediyeler mali bir sıkıntının içerisinde, vatandaş da fazla vergiden şikayetçi. Onun için bu asfalt paralarının alınması yerine emlak vergisi içerinde değerlendirilsin. Vergiyi vatandaş bir sefere mahsus olarak muhatap olsun. Bunun yasal olarak TBMM’de kulisi yapılırsa hem bundan sonraki asfalt paralarının alınmaması hem de belediyelerin de kaynaklarının da kurutulmaması sağlanabilir.”