Son iki seçim anketi sonuçlarında dikkat çeken ayrıntı

Son iki seçim anketi sonuçlarında dikkat çeken ayrıntı
Güncelleme:

Yaklaşan 2023 yılı seçimleri öncesinde peş peşe açıklanan seçim anketleriyle ilgili kafaları karıştıran soruyu, 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonucu bire bir doğru tahmin eden THEMİS Araştırma'nın patronu Koray Yücel açıkladı yanıtladı.

Türkiye’de 2023 yılında yapılacak olan seçimler için geri sayım başlarken kamuoyu araştırma şirketleri de yaptıkları son anketlerin sonuçlarını peş peşe açıklıyor.

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonuçlarını bire bir doğru tahmin eden Themis Araştırma, Ocak ayının ortasında 2022 yılının ilk seçim anketi sonuçlarını açıklamıştı.

23 Haziran 2019 tarihinde yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonucu bire bir doğru tahmin eden Koray Yücel'in sahibi olduğu Themis Araştırma Şirketi’nin anketinde Türkiye'de bugün bir seçim olması durumunda AK Parti'nin büyük oy kaybı yaşayacağı gözler önüne serilmişti.

Son iki seçim anketi sonuçlarında dikkat çeken ayrıntı - Resim : 1

( THEMİS’in 19 Ocak 2022’de açıkladığı OCAK 2022 SİYASİ PROFİL ARAŞTIRMASI sonuçları )

THEMİS'in seçim anketinin tamamı için tıklayın...

THEMİS kamuoyu araştırması sonuçlarını açıkladıktan 12 gün sonra bir başka kamuoyu araştırma şirketi Gezici Araştırma da kendi anket sonuçlarını açıkladı.

Gezici Araştırma’nın açıkladığı anket sonuçları ile THEMİS’in arasındaki anket sonuçları arasındaki farklar karşılaştırıldığında aslında rakamsal olarak gözüken farkların anket değerlendirme oranları arasındaki “hata marjları” içerisinde olduğu ve sonuçların aynı şeyi işaret ettiği ortaya çıktı.

Son iki seçim anketi sonuçlarında dikkat çeken ayrıntı - Resim : 2

( GEZİCİ’nin 31 Ocak 2022’de açıkladığı anket sonuçları ) 

Konuyla ilgili olarak Haber3.com olarak görüşüne başvurduğumuz THEMİS Araştırma’nın Başkanı Koray Yücel, araştırma sonuçlarında ortaya çıkan farkların nereden kaynaklandığını anlattı.

Koray Yücel, anket sonuçlarındaki farkların, hesaplanan hata marjları içinde olduğunu ve ortaya çıkan fotoğrafın benzer bir fotoğraf olduğunu belirterek “Bize, daha dün kurulan Zafer partisini hiç kimse bulamazken siz nasıl 2.4 buluyorsunuz diye şüpheci bir yaklaşım gösteriyorlar. Oysa bu işi bilimsel metodlarla yapan bütün araştırmacılar Gezici Araştırma’nınkinde ya da bizim araştırmamızda olduğu gibi bulurlar. Sadece bir çok firma, %2’nin altında olan partileri diğer partiler adı altında topluyorlar. Bence sıkıntı buradan kaynaklanıyor.” Dedi.

Yüzde 2 oranının altında kalan partiler toplandığı zaman “neredeyse %10’a varan bir kütleyle karşılaşıyorsunuz” diyen Yücel, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Kaldı ki akademik dünya, global düzeyde siyaseti gelecekte şekillendirmesi beklenen 3 temel parametrenin küresel ısınma , göç ve bilgiye ulaşım kolaylığı olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Murat Erdoğan , TUSES’deki bir bilimsel konferansta seçmenin yaklaşık yarısının, oy verirken sığınmacılar meselesindeki politikaları dikkate alacağını saptadığını söylüyor ve bu 3 temel parametreye ilişkin en köşeli açıklamaları Zafer Partisi’nin Lideri Sayın Özdağ yapıyor. Dolayısı ile bu konudaki şüpheli yaklaşımları asıl ben şüpheyle ve hayretle karşılıyorum. Ve onlarında yapacakları gerçek saha çalışmalarında benzer tablolarla karşılaşacaklarını düşünüyorum.’’