Türkiye'deki ''çeteler'' bu kağıda sığmadı

Türkiye'deki ''çeteler'' bu kağıda sığmadı
Güncelleme:

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken elindeki yaklaşık 2 metrelik listeyi havaya kaldırarak "Çeteler, ülkemizde cirit atıyor" dedi. Çete listesinin yaklaşık 2 metrelik kağıda zor sığdığı gözüktü.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken 2 metreyi bulan suç örgütleri listesini gösterdi.

2016 yılından bu yana terör, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve kara para aklama suçundan haklarında uluslararası boyutta arama kararı olan veya Türkiye'de olaylara karışmış kişilerin listesini çıkaran CHP Milletvekili Cevdet Akay, 2 metrelik listede Türkiye'deki suç örgütü lideri yabancı baronlar, çeteler arasındaki çatışmalar ve bu çatışmalar sonucu öldürülen isimlere de yer verdi.

Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan'ın haberine göre Türkiye'nin kara parayla ve terörizmin finansmanıyla ciddi şekilde mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Akay, Meclis komisyonundaki konuşmasında şunları söyledi: “Gri listeden çıkmamız için bu mücadelenin yoğun bir şekilde olması gerekiyor, maliye politikası ve para politikasıyla beraber desteklenmesi gerekiyor. Önceliklerin iyi belirlenerek faiz giderleri ve bütçe disiplininin sağlanması gerekiyor. Bu kurallara, bu kaidelere uygun hareket edersek önümüzdeki dönem ülkemiz için daha rahat olacak diye düşünüyorum.”

 “Ortada vahim bir tablo var'' diyen Akay, komisyondaki konuşmasında şunları kaydetti:

“Uluslararası Mali Eylem Gücü 21 Kasım 2021'de, kara paranın aklanması ve terörün finansmanıyla ilgili mücadelede yetersiz kaldığımız için bizi gri listeye aldı. Kaynağı belli olmayan bir para girişi var. 1984-2001 yılları arasında bu rakam 1.7 milyar dolardı. AKP döneminde 76.7 milyar dolara yükseldi. Ülkemizde kara para trafiği içinde olan kişilerin karıştığı olayın listesi de burada. Bu liste, kara para ve terörizmin finansmanıyla ilgili mücadele yapmadığımız için 2016'dan beri ülkemizde bulunan uluslararası suç örgütü liderlerinin, uyuşturucu baronlarının karıştığı olayları, 26 ayrı çetenin çatışmalarını yansıtıyor.''

(Kaynak)