Reza Zarrab: ''Çağlayan'a 50 milyon euro rüşvet vermişimdir''

Reza Zarrab: ''Çağlayan'a 50 milyon euro rüşvet vermişimdir''
Güncelleme:

ABD’de görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nın ikinci duruşmasında Rıza Sarraf, tanık olarak ifade verdi. Sarraf, kendisine yöneltilen bütün suçlamaları kabul etti.

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Duruşmada İran ve Türkiye vatandaşı olan Rıza Sarraf (Reza Zarrab) tanık olarak ifade vermeye başladı.

Sarraf duruşma salonuna uzun kollu gri bir gömlek ve üzerine koyu renkli bir cezaevi giysisi ile kelepçeli olarak getirildi.

Elini kaldırarak doğru ifade vereceğine dair yemin eden Sarraf'a ilk olarak savcılık makamı tarafından kişisel sorular yöneltildi.

“GÖZALTINA ALINDIĞIMDA KORKTUM”

Sarraf, Miami Havalimanı’nda gözaltına alındığında "neyle karşılaştığını bilmediği ve korktuğu" için FBI'a "tamamen ve şeffaf biçimde doğruları söylemediğini" dile getirdi.

Sarraf, işbirliği yapmaya karar verdiğinde "Atilla tutuklanmış mıydı?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi.

Rıza Sarraf, kendisine yöneltilen bütün suçlamaları ve savcılıkla işbirliği yaptığını kabul ettiğini anlattı.

CEZAEVİNDE RÜŞVET VERDİĞİNİ KABUL ETTİ

Hapishanedeyken hücresine alkol sokmak ve cep telefonu kullanmak için gardiyana rüşvet verdiğini de belirten Sarraf, suçlarını kabul ettiği için savcılığın mahkemeye "5K1" mektubu yazacağını ifade etti.

Sarraf, savcılığın mektubunda kendisinin "işlediği suçlar, ABD'ye yaptığı yardımlar, iyi ve kötü her şeyin yer alacağını" söyledi.

Türkiye’yle bir takas ihtimali için avukatlar tuttuğunu da dile getiren Sarraf, bu girişim başarısız olunca tanıklık yapmayı kabul ettiğini kaydetti.

“İŞBİRLİĞİ EN İYİ YOLDU”

Sarraf tanık olarak ifade vermeyi neden kabul ettiğini "işbirliği cezaevinden çıkmanın en hızlı yoluydu" sözleriyle açıkladı.

Sarraf, "İşbirliği cezaevinden çıkmam için en iyi yoldu. Cezamın ne olacağına dair kimse bir söz vermedi. Yargıç cezama karar verecek” dedi.

“FBI GÖZETİMİNDEYİM”

Nerede kaldığına yönelik soruyu da yanıtlayan Sarraf, “FBI ajanları gözetimindeyim. Bir otelde kalmıyorum. Bir kaç haftadır FBI'ın tutuklusuyum" dedi.

“YEDİ SUÇU DA İŞLEDİM”

Kendisine yöneltilen yedi ayrı suçlamayı da kabul eden Sarraf, savcının sorduğu bir soru üzerine, serbest bırakıldığı yönündeki iddiaları reddetti.

ATTİLA’YI SUÇLADI

Rıza Sarraf, davanın tutuklu sanığı Hakan Atilla hakkında "Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu" ifadelerini kullandı.

“BAĞIŞ YARDIM ETTİ”

Türkiye'de İran'a para transfer etmek için bir bankada hesap açmasına eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın yardım ettiğini öne sürdü.

“POPÜLER OLMAM NEDENİYLE ÇALIŞMAK İSTEMEDİLER”

İran Merkez Bankası ile de temasa geçtiğini söyleyen Sarraf, Halkbank'ta açılan hesapla İran'a altın transferi gerçekleştirmek istediğini, ancak Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın eşi şarkıcı Ebru Gündeş'in ünlü bir isim olması nedeniyle kendisiyle çalışmak istemediğini söyledi.

“45-50 MİLYON EURO RÜŞVET VERDİM”

Sarraf daha sonra konuyu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a taşıdığını ve Halkbank’tan altın ticareti yapabilmek için Çağlayan'a 45-50 milyon euro rüşvet verdiğini iddia etti.

Bu arada, Rıza Sarraf, zaman zaman şema üzerinde jüriye bilgiler de verdi.

İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi ayrı suç atfedilen Rıza Sarraf, geçen yıl mart ayında ABD'de tutuklanmıştı.

Mehmet Hakan Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.