Seferihisar'daki JES projesine bir kez daha ret kararı

Seferihisar'daki JES projesine bir kez daha ret kararı
Güncelleme:

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunan Orhanlı Köyü'ne yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali projesine ruhsat iptal kararına yapılan itiraz İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdari Dava Dairesi'nce reddedildi.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunan Orhanlı Köyü'ne yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Doğa Derneği, Kavakdere Sulama Kooperatifi ve Orhanlı Köyü Derneği tarafından yargıya taşındı. Projenin ruhsatının iptali istemiyle açılan davada İzmir 1'inci İdare Mahkemesi ruhsatın iptaline karar verdi.

Hemen akabinde İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. ise mahkemenin iptal kararına itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdari Dava Dairesi ise şirketin ve İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın itirazını reddetti.

'RUHSAT İPTAL KARARI USÜL VE YASAYA UYGUN'

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdari Dava Dairesi kararında, “Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdari Dava Dairesi'nce isin gereği görüşüldü. İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların istinaf yolu ile incelenip kaldırılmaları, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45'inci maddesinin 2'inci fıkrasının göndermede bulunduğu aynı kanunun 49. maddesinin 2. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır. İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin kararının dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmamaktadır” denildi.

Karara ilişkin Doğa Derneği tarafından yapılan açıklamada ise “Bu kararın Anadolu’nun farklı yerlerinde devam eden hak mücadelelerine emsal olmasını istiyoruz. JES projelerinin İzmir’in havasını, suyunu, toprağını zehirlemesine izin vermeyeceğiz” denildi.