Şiö Bölgesel Terörle Mücadele Yapısı Konseyi Toplandı

Şiö Bölgesel Terörle Mücadele Yapısı Konseyi Toplandı

Taşkent'te düzenlenen toplantıda terör, aşırıcılık ve ayrımcılığa karşı mücadeleye yönelik çalışmalar ele alındı

TAŞKENT (AA) - Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Bölgesel Terörle Mücadele Yapısı Konseyi'nin 28. toplantısı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapıldı.

Örgüt üyeleri Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bu ülkelerin terör, aşırıcılık ve ayrımcılığa karşı mücadeleye yönelik 2013-2015 yılları arasında hayata geçirdiği işbirliği programının sonuçları ile alınan kararların uygulanmasına ilişkin konular görüşüldü.

ŞİÖ üyesi ülkelerin tehditlerle mücadelede işbirliği olanaklarının gözden geçirildiği toplantıda, Bölgesel Terörle Mücadele Yapısı Konseyi'nin faaliyetlerinin yeterli olduğu vurgulandı.

Toplantıda, üye ülkelerin ilgili kurumlarının sanal ağ üzerinden terör, aşırıcılık ve ayrımcılıkla mücadelede şahısların tespiti ve bu faaliyetlerin önlenmesine ilişkin Çin'de düzenlediği ortak tatbikatın sonuçları değerlendirildi. Faaliyet raporunun, ŞİÖ devlet başkanlarının haziran ayında yapacağı zirvede sunulması kararlaştırıldı.

Katılımcılar, dünyada terör örgütleri tarafından düzenlenen saldırılar ve tehditlere karşı mücadeleye yönelik ortak tedbirler alınması konusunda uzlaşırken, üye ülkelerde dini ayrımcılığın yayılmasına karşı önlemlerin hayata geçirilmesine karar verdi. Toplantıda, ayrıca yılın dördüncü çeyreğinde üye ve gözlemci ülkelerin heyetlerinin katılacağı konferans düzenlenmesi konusunda mutabık kalındı.

ŞİÖ dönem başkanı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, bu hafta örgüte üye ülkelerin milli güvenlik kurulu sekreterleri toplantısı, haziran ayında da devlet başkanları zirvesi yapılacak.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996'da kurulan ŞİÖ'ye, 2001'de Özbekistan da katılmıştı. ŞİÖ'de Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka diyalog ortağı olarak yer alıyor.