Türkiye'nin hava üslerine kritik görevler !

Türkiye'nin hava üslerine kritik görevler !

ABD'nin savaş uçakları, Adana'daki İncirlik'teki üssün yanı sıra Diyarbakır, Batman ve Malatya Hava Üsleri'ni de kullanacak.

Terör örgütü DAEŞ’le mücadele kapsamında ABD uçaklarına açılan İncirlik Üssü ve bölgedeki askeri havalimanlarının kullanımına ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Adana, Diyarbakır, Batman ve Malatya Hava Üsleri’nin her biri için, farklı kriter uygulanacağı öğrenildi. Uluslararası diploması kaynaklarından edinilen bilgiye göre Adana’daki İncirlik Üssü “merkez üs” statüsünde olacak. DAEŞ’le mücadelede görev yapacak ABD’nin 480. Filosu’na bağlı savaş uçakları da İncirlik Üssü’nde konuşlanacak. Hava muharebelerinde “nokta operasyon” olarak da adlandırılan “vur-dön” özellikli operasyonların tamamı İncirlik'ten gerçekleştirilecek.

9 ANA MERKEZ KULLANILIYOR

Diyarbakır Askeri Havalimanı, uzun soluklu operasyonlarda “lojistik üs” olarak kullanılacak. Batman Askeri Havalimanı ile Malatya Erhaç Hava Üssü ise teknik arıza, vurulma gibi zorunlu iniş gerektiren “acil” durumlarla sınırlı olarak kullanılabilecek. ABD ile yapılacak görüşmelerin ardından, Koalisyon üyesiNATO ülkelerinin belli sayıda uçaklarını Türkiye’de konuşlandırabileceği de dillendiriliyor. DAEŞ’e karşı yürütülen operasyonlarda halen 9 hava üssü kullanılıyor. Basra Körfezi'nde demirleyen USS George Washington uçak gemisinin yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki El Defre, Katar’daki El Udeyd, Ürdün’deki Muvaffak Salti ile Irak’taki Habbaniye, Ayn el Esad, Erbil ve Dohuk üsleri bombardımanda aktif görev alıyor. İngiliz jetleri ise Kıbrıs’taki Akrotiri Üssü’nden havalanıyor.

8 ABD F-16’sı İncirlik’e indi DAEŞ’e karşı yapılacak operasyonlara katılmak üzere İncirlik’te konuşlanacak ABD 480’inci Filo’ya bağlı ilk kol olan 8 F-16 savaş uçağı dün İncirlik üssüne intikal etti. ABD ile varılan mutabakat sonucu, DAEŞ’e karşı operasyonlarda görev alacak savaş uçaklarından önce bu uçaklara yerhizmeti verecek olan 300 personel İncirlik’e inerken F-16’ların İtalya’nın Aviano Üssü’nden kalktığı öğrenildi. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin 480’inci Filosu’ya dahil uçakların tümünün İncirlik’e intikalinin önümüzdeki hafta tamamlanacağı bildirildi.