Yargıtay'dan ''bank' kararı

Yargıtay'dan ''bank' kararı

Nişantaşı'na konulan ünlü sanatçının eseri çalındı, olay mahkemelik oldu.

Ünlü oyma sanatçısı Ayhan Tomak, Nişantaşı’nda sergilediği bank çalınınca dava açtı, mahkeme reddetti. Yargıtay ise, eserin belediye ve ilgili şirket koruması altında olduğunu belirterek bulunmasını istedi.

Vatan'dan Tolga Atar'ın haberine göre geleneksel ahşap oyma sanatında Türkiye’yi yurt dışında başarıyla temsil eden oyma sanatçısı Ayhan Tomak ile Şişli Belediyesi’ne ve Sinpa A.Ş.’yi karşı karşıya getiren olay şöyle gelişti; İki kurumun birlikte organize ettiği Nişantaşı Sanat Parkı Projesi kapsamında belediyenin isteği üzerine eser niteliğinde ahşap bir bank hazırlayan sanatçının eserinin üç yıl bu parkta sergilenmesine karar verildi. Ama bank, 2012 yılında kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edilerek götürüldü. Tomak da eserinin tahrip edilerek parktan alındığını iddia ederek belediye ve şirkete 30 bin liralık tazminat davası açtı.

Mahkeme, davayı reddetti

Davalılardan Sinpa A.Ş., sanatçının projeye kendisinin dahil olduğunu ve Şişli Belediyesi’ne sadece başvuran eserlerin sergide değerlendirilmesi konusunda destek verdiklerini belirterek davanın reddini istedi. Şişli Belediyesi ise, Nişantaşı Sanat Parkı’nda gece herhangi bir güvenlik görevlisinin de bulunmadığını ve parka konulan eserin yani bankın korunması hususunda sorumluluklarının bulunmadığını belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme, belediyenin ve davalı şirketin, park bekçisinin görevli olmadığı gece parkın güvenliğini sağlama görevlerinin bulunmadığını belirterek davayı reddetti.

Sanatçı lehine bozdu

Ayhan Tomak, yerel mahkemenin kararını temyiz etti. Yargıtay 11.Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını sanatçı yararına bozdu. Yargıtay yazılı sözleşme olmasa dahi sanat eserinin, davalıların koruması altında olacağını belirti. Yargıtay’ın bozma ilamında, “Aynı yerde başka sanatçıların da eserlerinin sergilenmek üzere teslim alındığı göz önüne alındığında, davalıların sergi amaçlı olarak teslim edilen bu eserlerin bulunduğu sergi alanının korunmasında üzerlerine düşen özen yükümlülüğünü yerine getirdikleri halde dava konusu eserin tahrip ve yok edilmesini önleyemediklerini kanıtlamaları gerekir” denildi.

 

Aşk-ı Memnu ve Ezel dizilerinde eserleri tanındı

Sanatçı Tomak, birçok Avrupa kentinde açtığı sergilerin yanı sıra New York’taki SOFA Sanat Fuarı’nda da boy gösterdi. Tasarımlarınıİstanbul’daki üç ayrı atölyesinde gerçekleştiren Ayhan Tomak, iç mekân duvar resimleri, ahşap rölyefler, heykeller, illüstrasyonlar, kitap ve müzik CD’lerine kapak tasarımları yaptı. ‘Aşk-ı Memnu’da Adnan Bey’in atölyede yaptığı ahşap figürler ile ‘Ezel’ dizisindeki ahşap at figürünü Ayhan Tomak yaptı.